AcasăStiri generaleBihor: Preşendintele Consiliului Judeţean a prezentat un bilanţ la doi ani de...

Bihor: Preşendintele Consiliului Judeţean a prezentat un bilanţ la doi ani de mandat

Oradea, 20 oct /Agerpres / – Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, un bilanţ al activităţii din ultimii doi ani, el arătând că acest bilanţ nu este unul ‘triumfalist’, însă indică faptul că instituţia a devenit ‘orientată către bihoreni’.

Bolojan a ţinut să mulţumească tuturor colegilor din Consiliul Judeţean pentru implicare, precum şi tuturor partenerilor – ministere, primării, avizatori, servicii deconcentrate, Prefecturii şi celor din mediul privat, dar şi fiecărui bihorean în parte ‘care plăteşte taxe în judeţ sau care îşi mătură în faţa casei’.

‘Ne-am dorit foarte mult să transformăm Consiliul Judeţean Bihor într-o instituţie care este un factor de dezvoltare în judeţul Bihor şi orientată spre bihoreni. (…) Noi credem că putem spune că Consiliul Judeţean, la această jumătate de mandat, este o instituţie orientată spre bihoreni’, a afirmat Bolojan, care a fost însoţit în conferinţa de presă de către vicepreşedinţii Călin Gal şi Mircea Mălan.

Preşedintele CJ a menţionat că printre principalele direcţii ale guvernării judeţului în ultimii doi ani s-a numărat în primul rând buna gestionare a banilor, acţionându-se pentru a nu risipi veniturile, atragerea de fonduri europene, guvernamentale şi private (în parteneriat public-privat), pentru a construi infrastructura de bază pentru investiţii.

De asemenea, CJ a acţionat pentru a deveni un factor care schimbă mentalităţi în administraţia publică locală, dând exemplu regulamentul de curăţenie judeţean sau demersurile făcute pentru a grăbi eliberarea documentelor către populaţie, precum şi îmbunătăţirea activităţii tuturor managerilor de instituţii subordonate (prin indicatori de performanţă).

Bolojan a amintit o serie de măsuri luate pentru economisirea banului public – cu reduceri de personal, fuziuni, eliberarea spaţiilor închiriate, economii în cuantum de 13 milioane de euro (potrivit vicepreşedintelui Călin Gal), în timp ce volumul de proiecte şi veniturile au crescut de la an la an, în cei doi ani fiind de 84 de milioane de euro, fapt evidenţiat de execuţiile bugetare.

Cel mai important aspect urmărit, a precizat Bolojan, a fost atragerea cât mai multor fonduri şi investiţii în Bihor, deoarece ‘schimbările mari înseamnă bugete de investiţii’, valoarea fondurilor europene atrase în doi ani fiind de 416 milioane de lei, faţă de 6 milioane de lei în 2020.

Astfel au fost continuate toate proiectele lăsate de fosta administraţie, cu sau fără finanţare, şi au fost iniţiate altele în parteneriat cu CNAIR (pentru centurile Aleşd, Beiuş, Sânmartin – 150 de milioane de euro, în total), cu patru autorităţi locale pentru Drumul Expres Arad-Oradea sau alte proiecte majore precum finalizarea DN76, electrificarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca-Oradea, magistralele de gaz majore spre Huedin şi Deva, legătura Oradea-Autostrada Transilvania.

Mari proiecte se derulează prin investiţii în parteneriat public-privat, precum construirea unei Şcoli internaţionale, Terminalul cargo de la Aeroport, un hotel lângă Centrul cultural multifuncţional, parcurile industriale din judeţ (Tileagd, Săcueni, Ştei, Aleşd, Beiuş, Marghita).

Vicepreşedintele Mircea Mălan a vorbit despre implicarea conducerii judeţului în dezvoltarea turistică, în acţiunile derulate pentru curăţenia în judeţ, managementul deşeurilor, dar şi pentru sprijinirea producătorilor locali din agricultură.

‘Cred că la jumătate de mandat, urmărind direcţiile principale şi cele şapte priorităţi pe care le-am anunţat în programul nostru electoral în 2020 şi le-am avut în vedere, sper că, în următoarea jumătate de mandat, aceste angajamente vor deveni realitate şi vom face tot ce ţine de noi ca să onorăm votul bihorenilor’, a afirmat Ilie Bolojan.

Cele şapte priorităţi indicate de acesta sunt locuri de muncă mai bune; drumuri modernizate; extinderea utilităţilor; transport integrat; zboruri externe; fonduri şi investiţii; orientare către bihoreni. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks