Acasă93Bihor: Prima expoziţie de gospodărire a apei organizată într-un complex muzeal, de...

Bihor: Prima expoziţie de gospodărire a apei organizată într-un complex muzeal, de către ABA Crişuri

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri a inaugurat vineri, în Cetatea Oradea, prima expoziţie din ţară dedicată activităţii de gospodărire a apelor amenajată într-un muzeu, respectiv în Muzeul Oraşului Oradea.

‘Am vrut să facem altceva, altfel, decât ce se obişnuia de Ziua Apei. Aici, în vestul ţării, este de tradiţie problematica apărării contra inundaţiilor şi a construcţiilor hidrotehnice şi am zis să prezentăm câte ceva din ce am reuşit să salvăm din vremurile trecute, fiindcă vorbim despre începutul acestor lucrări încă din 1870. Este un demers istoric realizat în colaborare cu muzeul, fiind prima expoziţie de acest gen din ţară organizată într-un complex muzeal. Poate reuşim să atenţionăm mai mult populaţia, iar colegii din ţară, preponderent în zonele cu risc de inundaţii, să îşi expună preocupările privind apărarea contra inundaţiilor, iată deja de aproape 200 de ani’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul ABA Crişuri, Pásztor Sándor.

La vernisajul expoziţiei au participat alături de specialişti şi muzeografi o clasă de elevi de la Şcoala Americano-Română din oraş, care s-au bucurat de poveştile adevărate relatate de angajaţii ABA privind cele mai vechi obiecte cu care se măsurau apele sau se făceau analizele de laborator, ori cum fugeau oamenii din calea puhoaielor ca să se salveze, dar şi cum se mobilizau împreună să construiască digurile de apărare în caz de ape mari din saci umpluţi cu nisip.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ABA Crişuri, Anca Mihociu, echipa administraţie a recondiţionat, timp de doi ani, peste 120 de obiecte, unele vechi de peste 80 de ani, pe care le-au păstrat în cantonul de la Zerind, din judeţul Arad, aflat pe malul drept al râului Crişul Negru.

Pentru această expoziţie au fost atent selectate cele mai relevante exponate pentru a ilustra activitatea de apărare împotriva inundaţiilor şi poluării apelor, hidrologie, exploatare şi întreţinere lucrări hidrotehnice şi laborator de calitatea apei.

Pe lângă hărţi de demult ale Bazinului Crişuri, cărţi şi documente de vitrină, în expoziţie se pot vedea şi o morişcă hidrometrică, o schemă sinoptică (un fel de abac pentru a urmări cotele apelor), un fotocolorimetru, vechile staţii de emisie-recepţie, colaci de salvare, un instrument de ascuţit unelte de săpat, un rastel cu sape şi hîrleţe, precum şi multe alte aparate de specialitate.

Printre exponate, din loc în loc, în sală au fost amplasate coduri QR care fac trimitere la cele mai relevante pagini de internet din domeniul apelor. De asemenea, se pot vedea mai multe imagini cu păsări colibri care poartă în cioc câte un strop de apă, simbolul din acest an al Zilei Mondiale a Apei. Legenda păsării colibri spune că micuţa pasăre se lupta să salveze pădurea de incendiu în ciuda descurajărilor venite de la animalele mari, purtând în ciocul ei câte o picătură de apă. Fiecare gest, fiecare picătură contează, este îndemnul şi sloganul acestei zile ce se sărbătoreşte pe 22 martie.

Expoziţia este găzduită de Muzeul Oraşului Oradea, din strada Piaţa Emanuil Gojdu, nr. 39-41(Cetatea Oradea), etajul I, sala 13 şi este accesibilă publicului larg până la finalul lunii aprilie. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks