Acasă93Bihor: Primăria Oradea a demarat campania de microcipare a câinilor din rase...

Bihor: Primăria Oradea a demarat campania de microcipare a câinilor din rase comune, cu stăpân

Primăria Oradea a dat startul, luni, celei mai ample campanii de microcipare a câinilor cu stăpân care aparţin rasei comune sau a metişilor acestora, aflaţi pe teritoriul municipiului.

În cadrul acestei campanii, municipalitatea suportă costurile legate de această acţiune din bugetul local, ceea ce înseamnă că fiecare deţinător sau proprietar poate să-şi microcipeze gratuit patrupedul.

Programul se va derula atât în cele două cabinete veterinare, cu care administraţia publică locală a încheiat contracte (unul pe malul drept al Crişului repede, celălalt pe malul stâng), cât şi pe teren, în locaţii prestabilite şi anunţate din timp.

La finalul lunii iunie, prin hotărâre a Consiliului Local, s-a aprobat programul de microcipare şi sterilizare a câinilor cu stăpân care aparţin rasei comune sau metişilor aflaţi pe raza municipiului, program care este subvenţionat integral din bugetul local.

După finalizarea campaniei, care se va întinde pe maximum un an, proprietarii de câini vor mai avea la dispoziţie 2 – 3 luni pentru a-şi microcipa pe cost propriu animalele. După această perioadă, se va pune în aplicare legislaţia în vigoare. Legislaţia prevede obligativitatea microcipării animalului de companie, în caz contrar proprietarul este pasibil de sancţiune, conform legii.

Prin acest program, administraţia locală doreşte să-i responsabilizeze pe orădeni, să prevină abandonul, dar şi pierderea sau rătăcirea patrupedelor şi, bineînţeles, facilitarea recuperării câinilor pierduţi sau chiar furaţi.

‘Informaţiile se vor regăsi pe site-ul Primăriei Oradea, respectiv www.oradea.ro, vom utiliza de asemenea reţelele de socializare, astfel că vom avea detalii pe paginile oficiale de Facebook, Instagram şi Youtube ale primăriei şi, în plus, vom avea o pagină dedicată campaniei, o pagină de Facebook, pe care o vom anunţa de îndată ce va deveni vizibilă. Vom avea şi pliante, clipuri educative, afişe în toate mijloacele de transport în comun’, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Deac.

În comunicatul primăriei se menţionează că procedeul de microcipare nu este unul traumatizant pentru animal, microcipul care se implantează fiind un dispozitiv electronic de dimensiunea unui bob de orez sau a unui vârf de creion. Acesta are 15 cifre, dintre care primele trei reprezintă codul ţării, datele fiind introduse ulterior în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS). Toată procedura nu ţine mai mult de 5 minute.

Atunci când un proprietar se prezintă la cabinetul veterinar sau într-unul din punctele în care se desfăşoară microciparea, trebuie să aibă asupra sa cartea de identitate şi carnetul de sănătate al patrupedului, dacă acesta există. În cazul câinilor cunoscuţi ca fiind agresivi, stăpânii sunt rugaţi să folosească lesă şi botniţă.

În cadrul campaniei pot participa atât persoanele fizice cu domiciliul pe raza municipiului Oradea, dar şi persoanele juridice (societăţile comerciale) şi ONG-urile pentru protecţia animalelor. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks