Primăria Oradea a depus 12 proiecte de peste 26 de milioane de euro prin PNRR, pentru reabilitarea şcolilor şi blocurilor de locuinţe, a informat luni Biroul de presă al administraţiei locale.
Din cele 12 proiecte, 10 proiecte vizează reabilitarea unităţilor de învăţământ, iar două proiecte sunt depuse pentru intervenţia la 15 blocuri de locuit. Toate au fost depuse de către Primăria Oradea prin Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) şi Direcţia Patrimoniu Imobiliar, vineri 1 aprilie, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 5 – Valul Renovării.
‘În câteva ore, municipiul Oradea a reuşit să depună, spre finanţare, proiecte în valoare de peste 26 de milioane de euro. S-a muncit mult pentru pregătirea acestor proiecte, colegii din Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, alături de cei din cadrul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar şi susţinuţi de celelalte compartimente ale Primăriei Oradea şi Consiliului Local, au reuşit printr-un efort susţinut să depună proiectele în termen, principiul de finanţare fiind primul venit, primul servit. Mulţumesc tuturor pentru efortul depus. Echipa Primăriei Oradea a dovedit, încă o dată, că ştie să îşi atingă obiectivele. Oradea continuă să facă paşi importanţi pe drumul dezvoltării’, a precizat, în comunicat, directorul DMPFI, Marius Moş.
În proiectele pentru şcoli sunt cuprinse două clădiri ale Colegiului Naţional Iosif Vulcan, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Teoretic German Friedrich Schiller, Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu, Şcoala Gimnazială Octavian Goga, Grădiniţa nr. 41, Grădiniţa Nr. 52 şi Creşa Nr. 3.
Valoarea cumulată a acestor proiecte este de aproximativ 20 de milioane de euro, fără TVA. Valoarea eligibilă a lucrărilor reprezintă aproximativ 15 milioane de euro, iar Primăria Oradea îşi asumă o cofinanţare de 5 milioane de euro, până la asigurarea valorii de 20 de milioane de euro.
Lucrările care se vor executa la clădiri vor consta în creşterea eficienţei energetice, reabilitarea termică a faţadelor, acoperişului şi subsolului, înlocuirea tâmplăriei, instalaţii termice şi electrice eficiente din punct de vedere energetic, gestionarea inteligentă a energiei.
Pe partea de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, au fost depuse două proiecte pentru intervenţia la 15 blocuri care se află în zona bulevardului Dimitrie Cantemir (un proiect cuprinde 7 blocuri, iar celălalt proiect cuprinde 5 blocuri). Valoarea totală a lucrărilor la aceste proiecte se ridică la aproximativ 6 milioane de euro.
Soluţiile vizează în principal lucrări de creştere a eficienţei energetice, respectiv lucrări de reabilitare termică a faţadelor, a sistemului de încălzire şi furnizare a apei, precum şi lucrări de reabilitare şi modernizare a instalaţiilor de iluminat în clădiri.
Cu aceste lucrări vor fi finanţate şi 31 staţii de încărcare pentru autoturismele electrice – 19 staţii în cadrul proiectelor de reabilitare a şcolilor şi 12 staţii de încărcare în cadrul proiectelor de reabilitare a blocurilor. Una dintre condiţiile ghidului de finanţare prevede ca la fiecare 2.000 de mp reabilitaţi trebuie implementată o staţie de încărcare electrică în valoare de 25.000 de euro, fără TVA.