Primăria Oradea va demara, începând de săptămâna viitoare, campania de microcipare şi sterilizare a câinilor din rase comune şi metişii acestora, câini care au stăpâni, astfel fiind vizată identificarea a circa 3.000 de patrupede.
După un an şi alte două-trei luni de graţie, în care proprietarii sau deţinătorii mai au posibilitatea să îşi prezinte câinii pentru microcipare şi înscriere în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS), va urma etapa a doua a campaniei, cea de sterilizare.
Toate acţiunile din campanie sunt subvenţionate integral de Primăria Oradea, de la bugetul local, cu suma de 160.000 de lei, cu TVA inclus.
Campania a fost prezentată marţi, în conferinţă de presă, la Primăria Oradea, de directorul executiv adjunct al Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, Adina Popa, alături de şeful Biroului Monitorizare Servicii Publice – Mircea Stejeran, comisarul şef Nicoleta Alb – coordonator al Biroului pentru Poliţia Animalelor, din IPJ Bihor, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Deac şi cei doi medici care vor oferi serviciile de microcipare: Benyovski Sandor şi Daiana Năşcan.
Potrivit lui Mircea Stejeran, din discuţiile cu medicii veterinari din cadrul DSVSA Bihor a rezultat informaţia că în municipiul Oradea există circa 10.000 de câini de rasă comună sau metişi, din care circa 70% sunt microcipaţi.
În baza contractelor încheiate cu cei doi medici veterinari de liberă practică s-a stabilit că fiecăruia îi vor reveni, de o parte şi de alta a malului Crişului Repede, câte 1.750 de acţiuni de identificare prin microcipare.
‘Am pornit acest program dorind să ne alăturăm programului derulat de Consiliul Judeţean care se desfăşoară în tot judeţul. Ştim că majoritatea câinilor care ajung fără stăpân provin din câinii cu stăpân care îi abandonează şi migrează apoi pe un teren foarte mare, pe distanţe de până la 30 – 40 de kilometri. Deci această acţiune trebuie să se desfăşoare, în concepţia noastră, în mod unitar’, a declarat Mircea Stejeran.
Scopul programului îl constituie reducerea numărului de câini fără stăpân, stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului şi pierderii acestora, facilitarea recuperării câinilor pierduţi, promovarea deţinerii responsabile a câinilor, reducerea apariţiei rabiei şi a altor zoonoze, precum şi reducerea riscurilor asupra sănătăţii locuitorilor din municipiul Oradea.
Toţi deţinătorii de câini, care vor beneficia astfel în mod gratuit de prestarea serviciului de microcipare, vor fi programaţi de cei doi medici veterinari care au încheiate contracte cu Municipiului Oradea pentru efectuarea serviciului de sterilizare gratuită a câinilor, în cursul Etapei a II-a din prezenta procedură.
Acţiunile de microcipare vor avea loc atât în cabinetele veterinare ale celor doi medici, cât şi la domiciliul deţinătorilor, precum şi ambulant, în spaţiile publice stabilite împreună cu reprezentanţii municipalităţii, având obligaţia de a consemna efectuarea operaţiunii de microcipare în carnetele de sănătate şi în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS).
După introducerea subcutanat, în zona gâtului, a unui cip cât un bob de orez, câinele primeşte un cod de 16 cifre, ‘un fel de CNP’, în care primele trei cifre – 642 – înseamnă codul ţării. În baza de date RECS sunt trecute şi datele de contact ale stăpânului, precum şi vaccinurile pe care le-a primit animalul.
După un an, sau chiar mai repede dacă această identificare se va realiza mai curând, se vor derula serviciile de sterilizare, cu menţiunea că acestea din urmă vor fi efectuate doar în cabinetele veterinare, intervenţiile fiind consemnate, de asemenea, în RECS.
Comisarul şef Nicoleta Alb a amintit faptul că, potrivit prevederilor din OUG nr. 155/2001, microciparea este obligatorie şi dacă nu este realizată la timp, nici după lunile de graţie, poliţia poate interveni cu sancţiuni, cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)