Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a declarat joi că Primăria Oradea va depune proiecte de reabilitare energetică prin PNRR pentru nouă clădiri publice – instituţii de învăţământ şi 15 blocuri de locuinţe, pe componenta C5 – ‘Valul renovării’, ce se deschide vineri, 1 aprilie.
‘Au început să se deschidă axele de finanţare pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), una dintre ele fiind ‘Valul renovării, Eficienţă energetică’, prin care vor fi finanţate două tipuri de clădiri: clădiri publice şi clădiri private – condominii, adică blocuri de locuit. Toate aceste proiecte vor putea fi depuse de către autorităţile publice locale. De mâine se vor putea depune proiecte’, a spus, în conferinţă de presă, primarul Florin Birta.
Pe partea de clădiri publice, judeţul Bihor are rezervată în PNRR o sumă de 26,8 milioane de euro. Într-o primă fază, Municipiul Oradea va depune proiecte de reabilitare pentru 9 clădiri publice, sediile unor colegii, şcoli, grădiniţe şi o creşă. Valoarea cumulată a acestor lucrări este de circa 20 milioane de euro fără TVA, valoarea eligibilă fiind de 15 milioane de euro. Diferenţa va fi suportată de Municipiul Oradea.
‘Din cele 26,8 milioane de euro, vom folosi practic 15 milioane de euro. Dar în funcţie de alte proiecte depuse noi vom pregăti şi alte proiecte pentru instituţii publice din Oradea, dacă mai rămân bani’, a precizat Birta.
De asemenea, cu aceste lucrări vor fi finanţate şi 19 staţii de încărcare pentru autovehicule electrice, fiind una din condiţiile finanţării. ‘La fiecare 2.500 metri pătraţi reabilitaţi, trebuie să implementăm o staţie de încărcare electrică în valoare de 25.000 de euro,’ a precizat primarul.
Pe partea de clădiri rezidenţiale private, se vor depune proiecte pentru reabilitarea a 15 blocuri situate pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, aflat într-un amplu proces de reabilitare a tronsonului Bld. Nufărul -Cantemir. Valoarea totală a investiţiilor se ridică la 30,3 milioane de lei (6 milioane de euro), cu o sumă stabilită prin ghid de 200 de euro/metru pătrat. Dacă, în urma licitaţiilor, preţul va depăşi 200 de euro, diferenţele vor fi suportate, în cotă parte, de către primărie şi asociaţiile de proprietari.
Şi la aceste proiecte, se vor înfiinţa 12 staţii de încărcare pentru autovehicule electrice.