Primăria Oradea, prin Agenţia de Dezvoltare Locală, a inaugurat miercuri o grădiniţă şi o creşă în Parcul Industrial I din Oradea, complex unic în ţară, investiţie de peste 6 milioane de lei, solicitată de companiile din acest areal industrial şi realizată prin fonduri europene.
Potrivit comunicatului de presă al Primăriei, Grădiniţa ‘Tărâmul magic’ şi creşa ‘Căsuţa Prieteniei’ au fost inaugurate în prezenţa oficialităţilor şi a directorului general al ADR Nord-Vest, Marcel Boloş, care a declarat că noul centru este unicat la nivel naţional.
‘Aş vrea să felicit Primăria Municipiului Oradea şi pe domnul primar pentru că au reuşit să finalizeze un proiect care este unicat în România, întrucât este într-un parc industrial. Este o locaţie special aleasă pentru ca părinţii şi cei care lucrează în parcul industrial să-şi aducă copiii aici, să fie aproape unul de celălalt, părinte-copil, astfel încât activităţile lor la locul de muncă şi cele educaţionale ale copiilor să se poată desfăşura în bune condiţii. Centrul are un amplasament deosebit, dar în acelaşi timp are şi o arhitectură frumoasă. Celelalte primării din ţară sunt îndemnate să urmeze acest exemplu, mai ales că în următoarea perioadă de programare proiectele de acest gen vor fi susţinute şi finanţate’, a precizat Marcel Boloş.
În vederea fundamentării necesităţii acestei investiţii, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea a chestionat, în 2016, 15 companii mari din Parcul Industrial I de pe Calea Borşului. La momentul respectiv, 93,3% dintre acestea au considerat oportună amenajarea grădiniţei şi 86,6% a creşei. Asta în condiţiile în care în Parcului Industrial I îşi desfăşoară activitatea 45 companii, cu un număr de 4.943 angajaţi. Cât despre programul centrului, cele mai multe companii îşi doresc ca acesta să fie prelungit, chiar până la ora 18. Unitatea de învăţământ dedicată preşcolarilor îşi va deschide porţile din toamna acestui an.
‘Îi mulţumesc domnului Boloş pentru prezenţă, pentru că toată această investiţie a fost realizată prin ADR Nord-Vest. Construirea, reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii educaţionale pentru educaţia timpurie antepreşcolară şi preşcolară la nivelul municipiului duce la creşterea egalităţii de şanse şi de gen prin sprijinirea revenirii în câmpul muncii a părinţilor. De asemenea contribuie la prevenirea formelor de sărăcie accentuată prin scăderea numărului de gospodării cu venituri reduse, întrucât părinţii au şansa să-şi lase copiii într-un mediu instituţional şi să intre în câmpul muncii’, a declarat primarul Florin Birta.
Imobilul are un regim de înălţime de P+1E, funcţiunile fiind separate atât pe niveluri, cât şi în cadrul aceluiaşi nivel. Creşa are acces separat faţă de grădiniţă şi se întinde doar pe parter, pe aproximativ o jumătate din suprafaţă, împreună cu spaţiile conexe dedicate (cabinet medical şi izolator).
Grădiniţa se întinde atât pe parter cât şi pe etaj, accesul făcându-se separat. Spaţiile dedicate zonei administrative şi de birouri sunt grupate şi poziţionate în capătul holului principal, pentru a facilita accesul personalului grădiniţei/creşei atât la sălile de grupă, cât şi la spaţiile de joacă exterioare.
Unitatea are 120 de locuri, 40 dintre ele pentru învăţământul antepreşcolar şi 80 pentru învăţământ preşcolar.
Designul interior realizat este unul tematic, pentru a crea un cadru cat mai atractiv şi familiar pentru copiii care vor frecventa atât creşa, cât şi grădiniţa.
Lucrarea a fost executată de asocierea formată din Drum Asfalt SRL (lider de asociere – 90%), Trameco SA (asociat – 8,36%) şi SC Novartis SRL (asociat – 1,64%). Valoarea acestor lucrări a fost de 6.153.053,84 lei fără TVA, finanţare prin POR.