Prof univ dr Petru Berce, unul dintre primii şi cei mai importanţi specialişti în domeniul fabricaţiei aditive (Additive Manufacturing), cadru didactic al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, a informat marţi, într-un comunicat, Biroul de presă al Universităţii orădene.
Profesorul Berce a ţinut, luni, în faţa comunităţii academice orădene, o prelegere despre domeniul tehnologiilor viitorului, el prezentându-şi şi cercetările şi realizările în domeniul implanturilor medicale moderne, biocompatibile şi rezistente, al tehnologiilor alimentare şi al medicamentelor personalizate.
‘Tehnologia Additive Manufacturing e una din marile provocări ale secolului nostru. Totul este ca ea să fie folosită în scopul îmbunătăţirii existenţei noastre pe acest pământ’, a spus Petru Berce. El a avertizat că, spre exemplu, carnea sintetică, produs care se realizează deja folosind Additive Manufacturing, poate fi infestată, în mod deliberat cu virusuri. Acest fapt, afirmă universitarul clujean, ar provoca ‘efecte mai dramatice decât cele ale bombei atomice’.
Fabricaţia aditivă (AM) este numele procesului industrial de imprimare 3D, un proces controlat de computer care creează obiecte tridimensionale prin depunerea succesivă de materiale, de obicei in straturi.
Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a subliniat că este un eveniment aparte şi o sărbătoare pentru Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, în care a crescut profesional şi care împlineşte, anul acesta, 45 de ani de activitate.
‘Personal, sunt legat de acest eveniment pentru că profesorul Petru Berce mi-a fost dascăl, înainte de 1990. A fost profesorul de la care am învăţat Tehnologia Construcţiilor de Maşini, la Cluj, şi apoi coleg, în instituţii academice şi colective de cercetare. Ca dascăl şi cercetător dedicat ingineriei industriale, prof univ dr Petru Berce a ţinut sus ştacheta şi a venit, întotdeauna, cu foarte foarte bune propuneri în domeniul nostru de activitate’, a afirmat rectorul Bungău, în cadrul ceremoniei.
Directorul Centrului pentru Studii Universitare de Doctorat al Universităţii din Oradea, Radu Ţarcă, a menţionat, în Laudatio, că, prin activitatea academică de 51 de ani, profesorul univ dr ing Petru Berce a contribuit la formarea multor generaţii de specialişti în domeniul ingineriei industriale, sub coordonarea sa fiind realizate primele cercetări din ţara noastră în domeniul acestei noi tehnologii, fabricaţia aditivă (Additive Manufacturing – AM).
Prof univ dr ing Petru Berce a participat la stagii de pregătire în domeniul AM la: Nottingham, Stuttgart şi la Universitatea Tehnică a Danemarcei. Apoi a înfiinţat Centrul Naţional de Fabricaţie Aditivă şi Inovativă de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Profesorul clujean a lucrat în cadrul unor granturi şi proiecte, naţionale şi internaţionale, în valoare de peste 8 milioane de euro. Profesorul univ dr ing Petru Berce a publicat 65 de lucrări ştiinţifice şi 79 de articole în reviste indexate. Cel mai recent Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea deţine mai multe brevete de invenţie şi premii, dintre care cel mai important este Premiul ‘Traian Vuia’ al Academiei Române. Universitarul a mai primit onorantul titlu de Doctor Honoris Causa din partea universităţilor din Kosice, Miskolc, Braşov şi Timişoara. Profesor univ dr ing Petru Berce este preşedintele Asociaţiei Universitare de Ingineria Fabricaţiei şi editor şef al Academic Journal of Manufacturing Engineering.
În discursul său, Petru Berce a subliniat faptul că titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea ‘are o semnificaţie în plus, pentru că propunerea şi susţinerea vin din partea unor foşti studenţi’. ‘Vreau să vă asigur că, atât timp cât voi mai putea, voi fi alături de Universitatea din Oradea, de cercetarea din această instituţie şi de oamenii ei’, a spus el. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)