Consiliul Judeţean Bihor şi Biblioteca Judeţeană ‘Gheorghe Şincai’ au pregătit un proiect de 4,1 milioane de euro pentru finanţare din PNRR pentru a transforma Biblioteca Judeţeană într-un hub cultural, educaţional şi informaţional, împreună cu alte 29 de biblioteci publice din judeţ, modernizate.
‘Venim cu o propunere de proiect prin care dorim să redefinim conceptul de bibliotecă în interiorul comunităţii bihorene şi să aducem Biblioteca Judeţeană în contemporaneitate, cât mai aproape de modelul unei biblioteci europene’, a declarat, marţi, în conferinţă de presă, directoarea Bibliotecii Judeţene, Ancuţa Şchiop.
La un an şi jumătate la conducerea instituţiei, Ancuţa Şchiop a precizat că, pe lângă a creşte numărul de cititori şi abonaţi, conducerea instituţiei s-a preocupat de reţeaua bibliotecilor comunale şi orăşeneşti din judeţ, 33 de biblioteci publice active, pe care doresc să o lărgească, prin activarea altor biblioteci, cu fonduri noi de carte susţinute de administraţia judeţeană şi cele locale, dar şi prin modernizare.
Vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a precizat că prin acest proiect, susţinut de CJ Bihor, Biblioteca Judeţeană şi 29 de primării locale, se va accesa o finanţare din Componenta 7 din PNRR, ‘Dezvoltarea digitală a României’, în valoare de 4,1 milioane de euro, din care 2,6 milioane de euro nerambursabil, 1,5 milioane de euro fiind contribuţia proprie a CJ, pentru investiţii în Biblioteca Judeţeană şi în cele 29 de biblioteci din judeţ.
‘Este în fapt un alt proiect prin care vrem ca judeţul nostru să aibă o componentă spirituală cât mai dezvoltată. Practic, prin proiect dorim să facem din Biblioteca judeţeană un loc în care comunitatea să se poată manifesta cultural şi artistic, să putem petrece ca bihoreni şi ca turişti un timp de calitate cu cei dragi, să putem accesa, conform noilor realităţi, serviciile pe care le poate oferi o bibliotecă digitalizată, iar comunităţile defavorizate să dobândească, prin intermediul acestei reţele de biblioteci dotate corespunzător, cunoştinţe minimale de operare a calculatorului,’ a declarat vicepreşedintele Mălan.
Proiectul cuprinde trei componente importante: renovarea şi echiparea sediului central al Bibliotecii Judeţene din Oradea, reabilitarea a trei biblioteci comunale – cele din Sânmartin, Sântandrei şi Oşorhei şi dotarea altor 26 de biblioteci comunale cu aparatură IT modernă (calculator, laptop, tablete, imprimante etc), fiecare dotare având o alocare de câte 10.000 de euro.
Potrivit arhitectului Valentin Dolog, la sediul centrului se va reamenaja, în primul rând, holul central, cu ‘deschiderea’ tavanului, spaţii de socializare, cafenea, bar, terasă exterioară, amfiteatru, un lift transparent, fond de carte pentru copii, ludotecă, ateliere de creaţie. La etajele I şi II se vor crea, pe lângă zonele de carte, săli de lectură, pentru training competenţe digitale, un studio podcast etc.
Componenta de digitalizare din proiect vizează instalarea a 20 de staţii de lucru în vederea cursurilor pentru dobândirea de abilităţi de bază în domeniu, precum şi digitalizarea fondului de carte, prin achiziţia unor scanere performante, adaptate tipului de document ce trebuie scanat. Aici se mai adaugă şi alte servicii oferite în bibliotecă, precum spaţii unde să se asculte cărţi electronice, să se vizioneze filme etc.
Vicepreşedintele CJ a afirmat că indicatorii tehnico-economici ai proiectului vor fi supuşi, miercuri, 15 februarie, aprobării în CJ, inclusiv cota de participare la cofinanţare a Consiliului Judeţean.
‘Noi sperăm să se dea drumul la finanţare cât mai repede. Suntem deja pregătiţi. Aprobăm în consiliul de mâine indicatorii tehnico-economici şi proiectul, inclusiv cota de participare la cofinanţare a Consiliului Judeţean. Lucrările ar dura circa doi ani, dar în acest timp nu se va întrerupe activitatea instituţiei. Noi vom proceda cam ca şi la toate celelalte proiecte, adică vom da drumul la licitaţie chiar înainte de a avea finanţarea, pentru ca, la momentul în care avem contractul de finanţare încheiat, să avem proiectul tehnic finalizat şi să putem emite ordinul de începere a lucrărilor. Într-un timp cât de scurt, dorim această investiţie transformată în realitate şi să transformăm biblioteca într-un loc de întâlnire de calitate pentru toţi’, a declarat Mircea Mălan.