AcasăStiri generaleBihor: Proiect de 88 milioane de lei pentru reţea de gaz în...

Bihor: Proiect de 88 milioane de lei pentru reţea de gaz în comuna Sânmartin

Oradea, 22 mar / Agerpres / – Primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, a semnat marţi cu reprezentanţii Gavella şi Distrigaz, asocierea de firme care a câştigat licitaţia, un proiect amplu de introducere a gazului natural în comună, în valoare de 88 de milioane de lei, finanţat prin Programul Naţional de Investiţii ‘Anghel Saligny’,

‘Suntem într-un moment foarte, foarte important pentru comuna Sânmartin. Semnăm cel mai mare proiect pe care l-a realizat Primăria comunei, în valoare de 88 de milioane, pentru înfiinţarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în comună. Este un proiect aşteptat de noi, de locuitorii comunei, de vreo 30 de ani, iar acum este momentul fericit în care am finalizat licitaţiile şi vom putea începe execuţia lucrărilor,’ a declarat, în conferinţă de presă, primarul Cristian Laza.

Potrivit acestuia, executantul este asocierea formată din Gavella Com S.R.L. (lider), Distrigaz Vest S.A. (asociat 1), Distrigaz Vest Construcţii SRL (asociat 2), Safit Inst SRL (asociat 3). Liderul de asociere, Gavella, a fost reprezentată la semnarea contractului de execuţie de către administratorul Gheorghe Vajai, alături de directorul general Distrigaz Vest, Mircea Lazăr şi directorul Distrigaz Vest Construcţii, Mirela Duma.

Început în anul 2017, ‘proiectul primăriei a fost unul titanic’, a subliniat edilul, ‘nu mai puţin de două camionete de documentaţii’, dar şi unul ‘greu încercat politic’, fiind respins de la o finanţare prin POIM, prin ‘grija’ ministrului Vîlceanu (PNL), în pofida criteriilor îndeplinite. Au pornit chiar procese în instanţă pentru a demonstra eligibilitatea comunei, sistate în momentul rezolvării prin intervenţia preşedintelui PSD Marcel Ciolacu, ‘care a văzut nedreptatea făcută comunei Sânmartin’.

‘Vreau să-i mulţumesc şi acum domnului Ciolacu. S-a luat o decizie în coaliţie şi printr-o ordonanţă de urgenţă, din 6 aprilie 2022, comuna a intrat la finanţare prin Programul Saligny. Această sumă – circa 18 milioane de euro – acoperă în întregime lucrările şi înseamnă veniturile noastre proprii pe şapte ani,’ a afirmat edilul.

În următoarele zile, primarul va ordinul pentru proiectul tehnic, iar în iunie va începe execuţia propriu zisă a lucrărilor, care au termen de realizare 24 de luni.

Proiectul va însemna realizarea a 128 de kilometri de conducte de gaze şi racorduri gratuite la reţea pentru 4.080 de gospodării din localităţile comunei, formată din Băile 1 Mai, Băile Felix, Betfia, Cihei, Cordău, Haieu, Rontău şi Sânmartin. De asemenea vor fi racordate gratuit şi cele 12 unităţi şcolare din comună. Persoanele juridice, peste 1.800 de firme, vor avea şi acestea acces la reţea, dar plătit, majoritatea având ca obiect de activitate turism şi alimentaţie publică.

‘Mulţumim domnului primar pentru că, iată, reuşeşte să gândească, să se bată şi să pună în practică proiecte prin care ridică, la cote mult superioare, calitatea vieţii oamenilor la doi paşi de Oradea. În al doilea rând, ca purtător de cuvânt al PSD Bihor, vreau să apreciez că primarul comunei Sânmartin dovedeşte ce înseamnă o administraţie social-democrată eficientă, modernă, orientată către cetăţeni’, a subliniat Adrian Madar.

Comuna Sânmartin a înregistrat o dezvoltare continuă şi o creştere constantă a populaţiei în ultimii şapte ani, datorită numeroaselor proiecte de îmbunătăţire a infrastructurii, orăşenilor care vor să se stabilească aici sau datorită dezvoltatorilor imobiliari. În 2016, când a preluat Laza primăria, erau 9.200 de locuitori, iar în prezent, numărul este de aproape 14.000.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks