Oradea, 18 sep /Agerpres / – Un proiectil provenit din cel de-al Doilea Război Mondial a fost descoperit, luni, de muncitorii care efectuau lucrări pentru prelungirea pistei Aeroportului Oradea, a informat, într-un comunicat, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ‘Crişana’ al Judeţului Bihor.
Sesizarea cu privire la descoperirea unei muniţii în zona Aeroportului Oradea a fost primită, prin Sistemul Unic 112, în dispeceratul ISU ‘Crişana’ al judeţului Bihor, în jurul orei 13,30, iar pentru gestionarea operativă a evenimentului semnalat, a fost alertat imediat, echipajul pirotehnic din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea.
Ajunşi la locul indicat de apelantul numărului unic 112, pompierii militari pirotehnişti au identificat un proiectil cu încărcătură explozivă, de calibru 122 de milimetri, provenit din cea de-a doua conflagraţie mondială.
Muniţia, care prezenta un potenţial pericol, a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă, de către specialiştii pirotehnişti, urmând a fi distrusă ulterior, prin explozie controlată.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Crişana’ al judeţului Bihor a reamintit cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii muniţiilor, trebuie să apeleze de urgenţă, numărul unic 112, semnalând evenimentul şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.
De asemenea, se interzice ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc sau topirea elementelor metalice de muniţii.
Pompierii mai avertizează şi că este interzisă tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte; demontarea focoaselor sau a altor elemente componente sau folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)