Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Mircea Mălan, a anunţat, joi, un nou proiect cultural, în premieră, ce va avea loc în Postul Paştilor şi cuprinde o serie de zece concerte pascale în diferite localităţi din judeţ, sub genericul ‘Lumină din Lumină’.
‘Este un alt proiect, după ‘Bihorul colindă’, ce se adresează dimensiunii spirituale a comunităţii bihorene. Vom organiza concerte de Paşti în toate zonele judeţului, în colaborare cu Filarmonica de Stat Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, primăriile din localităţile respective, Episcopia Ortodoxă a Oradiei şi Episcopia Greco-Catolică de Oradea. În cadrul acestor concerte îşi vor da concursul interpreţi populari, artişti de muzică clasică şi coruri bisericeşti, inclusiv de copii, care vor interpreta pricesne şi cântări specifice Sărbătorilor Pascale, se vor recita poezii, imnuri, psalmi, în tematică creştină’, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, într-o conferinţă de presă.
Pe lângă artiştii populari bihoreni şi corurile locale ale bisericilor implicate, în acest proiect au fost invitate câteva nume cu rezonanţă din viaţa culturală: mezzosoprana Ramona Bolojan, actriţa Daniela Nane, interpreta de muzică bizantină Maria Coman (realizator Trinitas TV), artista Paula Hriscu din Cluj, interpreta Antonela Buţiu.
Concertele nu vor avea moderator sau prezentator, locul acestuia fiind luat de… toacă. Aceasta va fi bătută de Vlad Tătaru.
Cele zece concerte vor avea loc în perioada 19 martie – 9 aprilie, începând cu Husasău de Criş, continuând, potrivit programării, cu Beiuş, Ştei, Şuncuiuş, Roşia, Oşorhei, Aleşd, Salonta, Maghita şi Oradea. O parte din concerte vor fi televizate de către Favorit TV, iar ultimul concert al seriei, din 9 aprilie, ce va avea loc la Teatrul de stat orădean, va fi înregistrat şi difuzat şi de către Televiziunea Română şi transmis online, de Trinitas TV.
‘E vorba despre refacerea legăturii profunde dintre fiinţa umană şi divinitate. În esenţă, vorbim despre lumina pe care Isus ne-o aduce prin Înviere şi la care ne îndeamnă şi pe noi să fim părtaşi. Vrem ca această comunitate să se manifeste din ce în ce mai pronunţat în relaţia omului cu credinţa pentru că, aşa cum spunea Mircea Eliade, credinţa şi tradiţia reprezintă axul central al fiinţei umane’, a afirmat Mircea Mălan.
Managerul Filarmonicii de Stat Oradea, Carmen Rus, a precizat că, în acest proiect, ca şi în multe alte iniţiative, filarmonica demonstrează dorinţa de a-şi lărgi adresabilitatea, printr-o abordare dincolo de publicul obişnuit meloman. Astfel, orchestra filarmonică va asigura, în proiectul ‘Lumină din Lumină’, partea instrumentală a concertelor din 7, 8 şi 9 aprilie, la Salonta, Marghita şi Oradea. Ca repertoriu, filarmonica o va acompania pe mezzosoprana Ramona Bolojan, stabilită în Munchen, care va intrepreta pricesne din punct de vedere al muzicii clasice.
‘Dumneaei este fiică de preot, bihoreancă, şi a acceptat cu mare plăcere invitaţia de a cânta alături de colegii mei din filarmonică în cadrul acestui proiect. De asemenea, în unele locaţii vom avea un grup coral din cadrul Corului Filarmonicii, care va interpreta câteva prelucrări de pricesne realizate de Valentin Timaru sau de Tudor Jarda. Consider că această colaborare din proiect este binevenită, fiind o deschidere a Filarmonicii în afara municipiului Oradea, pentru a participa şi în alte zone ale judeţului’, a declarat Carmen Rus.
Managerul Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, Liviu Buţiu, a menţionat că este un proiect al CJ şi instituţiile subordonate prin care se doreşte realizarea unor evenimente înălţătoare pentru bihoreni, printr-o colaborare strânsă cu cât mai multe comunităţi din judeţ.
‘Mulţi dintre dumneavoastră ştiu că priceasna este o rugăciune cântată adresată lui Dumnezeu, o formă artistică ce îşi trage seva din melosul ancestral al culturii tradiţionale româneşti. Din cercetările pe care le-am făcut, priceasna este specifică mai ales zonei Ardealului. Chiar dacă îşi are origini folclorice, veţi vedea interpretări inedite şi colaborări deosebite. Încercăm să înviem fiecare dintre noi, fie că suntem artişti sau spectatori, prin ceea ce se va întâmpla pe scenă’, a spus Liviu Buţiu.
Consiliul Judeţean Bihor a mai iniţiat, în premieră, anul trecut, un alt proiect cu deschidere largă numit ‘Bihorul colindă’, ce a avut loc, ‘cu mult succes şi largă emulaţie’, în perioada 10 – 18 decembrie, cu nouă spectacole mari susţinute în diferite localităţi. Vicepreşedintele CJ Mircea Mălan a mai precizat că se doreşte perpetuarea anuală a celor două proiecte – ‘Bihorul colindă’ şi ‘Lumină din Lumină’, cu o prezenţă cât mai consistentă a artiştilor bihoreni. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)