Universitatea din Oradea a anunţat luni închiderea a şapte proiecte, în valoare totală de 1.476.000 de lei, finanţate prin Fondul de Dezvoltare Instituţională (FDI), din bugetul Ministerului Educaţiei.
Proiectele au vizat creşterea relevanţei învăţământului universitar orădean în raport cu piaţa muncii (green-campus), dezvoltarea apetenţei şi abilităţilor antreprenoriale în rândul studenţilor orădeni, dezvoltarea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă, activităţi de internaţionalizare a Universităţii orădene, ecosisteme de cercetare în specializări inteligente (cu trei brevete de invenţii), orientarea şi dezvoltarea carierei profesionale a studenţilor, accesul în învăţământul superior al elevilor din zonele şi mediile defavorizate, respectiv implementarea conceptului 4.0 la nivelul Universităţii.
‘Sunt şapte axe pentru fonduri de dezvoltare instituţională, la nivel naţional, o competiţie unde participă toate universităţile publice. Noi am câştigat proiecte în toate domeniile. Bugetele sunt limitate şi diferite pentru fiecare domeniu. Valoarea totală a acestor proiecte FDI este de 1.476.000 de lei, plus cofinanţarea universităţii, 364.000 de lei,’ a precizat rectorul Constantin Bungău.
La conferinţa de presă au fost invitaţi managerii de proiecte, care au prezentat pe scurt fiecare proiect realizat: prof.univ.dr.ing. Marcela Prada, conf. univ. dr. ec. Delia Pop, şef de lucrări ing. Daniela Marele, conf. univ. dr. Cristina Matiuţa, şef de lucrări dr. ing. Codruţa Bendea, lect. univ. dr. Laura Bochiş, conf. univ. dr. Mihai Marian, şef lucrări dr. ing. Mihaela Toadere.
Un proiect major de investiţii a fost cel numit ‘Smart campus’, având ca scop modernizarea şi dotarea spaţiilor de învăţământ din campusul studenţesc. Potrivit decanei Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, Marcela Prada, iniţiator de proiect, în total, au fost reabilitate, modernizate şi dotate şase corpuri de clădire, 12.027 metri pătraţi, cu 86 de săli de curs şi cercetare, un centru de cercetare pentru performanţă umană, şase laboratoare renovate şi dotate cu diverse echipamente, alte patru laboratoare cu facilităţi destinate persoanelor dezavantajate şi studenţilor cu nevoi speciale fiind deja complet utilate şi funcţionale.
Proiectul de 36 de milioane de lei (din care 6 milioane lei, contribuţia universităţii) a fost realizat în perioada 2020-2023, beneficiind de pandemie, când cursurile s-au mutat în online. Lucărrile au fost executate de SC Temoline. Rezultatele acestui proiect, ‘spectaculos’, a apreciat Marcela Prada, se datorează echipei din care au mai făcut parte: Adrian Nicula, Ciprian Pătraşcă, Sorin Rotoiu, precum şi angajaţii din Direcţiile economică, resurse umane, până la urmă implicarea întregii comunităţi academice.
‘Toate aceste modernizări realizate se înscriu, fără excepţie, în criteriile green-campus, pe care domnul rector le-a avansat cu mult înainte şi de dezvoltare a unui campus sustenabil’, a precizat Marcela Prada.
Rectorul Bungău a adăugat că instituţia academică orădeană este ‘prima universitate din România care foloseşte un sistem multienergetic, utilizând apă geotermală, pompe de căldură şi panouri fotovoltaice, urmând să le aplice şi la celelalte clădiri pe care le vor construi sau moderniza, în campusul central având nu mai puţin de 40 de clădiri.’
Universitatea Oradea a mai depus un proiect pentru o finanţare de 5,6 milioane de lei la Ministerul Energiei pentru panouri fotovoltaice, dar şi un altul pentru o nouă cantină studenţească şi un nou cămin pentru studenţi, în valoare de 41 de milioane de lei, pe PNRR.
De asemenea, a mai fost depus un alt proiect, de 10 milioane de lei, pentru a recupera banii din noua Clinică de stomatologie, ce va fi mutată din clădirea Facultăţii de Medicină, din Parcul 1 Decembrie.
‘Anul acesta a fost dedicat împlinirii a 60 de ani de învăţământ universitar modern la Oradea. Cam totul s-a învârtit în jurul acestei aniversări. Universitatea din Oradea a rămas o instituţie puternică la nivel local, creştem la nivel naţional şi suntem deja renumiţi şi la nivel internaţional, prin primul an de funcţionare al Alianţei academice europene EU GREEN, din care facem parte’, a declarat, la final, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău.