AcasăStiri generaleBihor: Proiectul turistic din situl Tăşad, finanţat cu fonduri europene

Bihor: Proiectul turistic din situl Tăşad, finanţat cu fonduri europene

Un nou proiect turistic în satul Tăşad a primit finanţare din fonduri europene, în valoare de 11 milioane de lei, într-un proiect realizat de CJ Bihor în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), acesta fiind cel de-al treilea proiect depus împreună şi finanţate prin POIM cu o valoare totală de peste 60 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, investiţia se realizează în cadrul unui parteneriat dintre Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – ca lider de proiect, Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Drăgeşti, în componenţa căreia se află satul Tăşad şi se referă la situl de importanţă comunitară ROSCI0240 Tăşad.

Proiectul cuprinde mai multe obiective privind amenajarea interioară a Peşterii Stracoş, crearea unui sistem funcţional de acces şi vizitare, amplasare locuri de odihnă şi foişoare de observare, construirea unui Centru de vizitare/informare şi parcare, amenajare loc popas, amenajarea a 5.000 de metri de poteci, amplasarea a 20 de panouri de protecţie a speciilor.

De asemenea, se va construi un pod suspendat şi traseu tip Via Ferrata şi alte amenajări exterioare peşterii, cu dotări pentru curăţiri etc.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, cu suma de 11.158.155,09 lei, cu TVA, 100% nerambursabilă.

Perioada de implementare a proiectului este până la finalul anului.

Serviciul Proiecte cu Finanţări Nerambursabile din cadrul Consiliului Judeţean Bihor a depus, în noiembrie 2022, cererile de finanţare pentru trei proiecte, care au primit în luna iulie finanţări nerambursabile prin POIM: proiectul pentru situl Natura 2000 Muntele Şes, 9,4 milioane de lei, proiectul pentru Defileul Crişului Repede, 40 milioane lei şi proiectul pentru situl Tăşad, 11 milioane de lei.

Toate cele trei proiecte au fost realizate în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, lider de proiect, şi au ca termen de implementare finalul acestui an.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks