AcasăStiri generaleBihor: Rectorii consorţiului EU GREEN îşi propun să ofere absolvenţilor diplome reciproc...

Bihor: Rectorii consorţiului EU GREEN îşi propun să ofere absolvenţilor diplome reciproc recunoscute de nouă universităţi

Rectorii Universităţilor din consorţiul EU GREEN, alcătuit din 9 universităţi din Irlanda, Portugalia, Spania, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Suedia şi România (Oradea), îşi propun să ofere studenţilor diplome recunoscute şi de ceilalţi parteneri academici, a informat joi, într-un comunicat, Biroul de presă al Universităţii Oradea.

Potrivit sursei, o delegaţie a Universităţii din Oradea, condusă de prof univ dr habil Constantin Bungău, s-a aflat în Spania, în perioada 30 ianuarie şi 3 februarie, la Universitatea din Extremadura (Spania), gazda lansării oficiale a activităţilor consorţiului universitar european EUGREEN.

‘Încă din timpul ceremoniei inaugurale, rectorul Universităţii din Extremadura, Pedro F. Salguero, a anunţat că, în vederea atingerii obiectivelor alianţei academice EU GREEN, au fost înfiinţate 9 grupuri de lucru. De exemplu, în ce priveşte aria academică, ţinta este recunoaşterea reciprocă a studiilor, de către toate cele nouă universităţi membre, printr-o singură diplomă, comună, fapt care ar contribui la creşterea mobilităţii studenţilor, a profesorilor şi a personalului administrativ’, se afirmă în comunicatul Universităţii.

‘Vom încerca să gândim programe de studiu, mai cu seamă pentru nivelurile de master şi cele postuniversitare, care să se alinieze cererii internaţionale de pe piaţa muncii’, a spus rectorul Universităţii din Extremadura, Fernandez Salguero, citat în comunicat.

Acest consorţiu EU GREEN este o alianţă universitară europeană pentru sustenabilitate, dezvoltare durabilă, educaţie incluzivă şi mediu, una din cele doar patru astfel de iniţiative academice selectate pentru finanţare de către Comisia Europeană şi care va beneficia, începând cu anul 2023, pentru o perioadă de patru ani, de 14 milioane de euro. Această sumă va fi investită de cele nouă universităţi membre în proiecte de educaţie, cercetare, internaţionalizare, acces, diversitate şi incluziune socială, management inovator sau antreprenoriat pentru sustenabilitate, dezvoltarea unor campusuri universitare sustenabile şi sănătoase.

Instituţiile universitare ce compun EUGREEN formează un ‘supercampus’ cu peste 158.000 de studenţi şi circa 18.000 de angajaţi. Iniţiativa ‘Universităţi Europene’ este înfiinţată şi susţinută de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus +, şi vizează să întărească alianţele strategice între universităţile europene şi să sporească nivelul de competitivitate în zona învăţământului academic european.

În cadrul celor cinci zile, membrii delegaţiilor universitare au lucrat împreună pentru a pune bazele funcţionale ale alianţei şi în vederea creionării strategiei comune pentru următorii patru ani. Întrunirile tehnice au cuprins: întâlniri ale rectorilor, ale prorectorilor, discuţii cu specialiştii în finanţe, ateliere privind metodologii de lucru, întâlniri pe grupuri de lucru etc. Rectorii s-au întâlnit la Primăria din Caceres, fapt ce arată, se menţionează în comunicat, că nu este vorba doar despre un proiect universitar, ci de unul care se adresează întregii societăţi.

‘Este un moment foarte important în calendarul existenţei consorţiului universitar EUGREEN. Am sărbătorit, împreună cu colegii mei, cu prorectorii şi alţi delegaţi, lansarea acestui ambiţios proiect academic. Aş vrea să profit de acest prilej pentru a-i chema alături de noi pe toţi cei interesaţi de dezvoltarea învăţământului academic şi a cercetării ştiinţifice de nivel european. Consider că EUGREEN este un proiect care, prin obiectivele sale, merită toată atenţia şi îi îndemn pe toţi să ne rămână aproape’, a declarat rectorul Universităţii din Oradea, prof univ dr habil Constantin Bungău.

Potrivit acestuia, prezenţa Universităţii din Oradea în această alianţă este cu atât mai importantă cu cât acum, în România, se gândeşte modificarea legislaţiei cu privire la recunoaşterea diplomelor comune europene.

Cele nouă universităţi europene membre în EU GREEN sunt: Universitatea din Gavle (Suedia), Universitatea Wroclaw de Mediu şi Ştiinţele Vieţii (Polonia), Universitatea din Parma (Italia), Universitatea D’Angers (Franţa), Universitatea Evora (Portugalia), Universitatea Otto von Guericke din Magdeburg (Germania), Institutul de Tehnologie Carlow (Irlanda), Universitatea din Oradea (România) şi Universitatea din Extremadura (Spania). AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks