Redeschiderea Turnului Primăriei Oradea spre vizitare, după doi ani de lucrări de reabilitare, a avut loc marţi, fiind marcată, câteva secunde, prin sunetul unei vechi sirene de pompieri, cu ocazia inaugurării unei expoziţii inedite realizată de pompieri şi prin vernisajul expoziţiei fotografice ‘Oradea fermecătoare’.
‘Mă bucur că azi, de Ziua oraşului Oradea, reuşim să redeschidem turnul Primăriei. De câteva zile s-au dat jos schelele de pe toată clădirea primăriei, un frumos cadou pentru orădeni de ziua lor. Aici s-au făcut lucruri frumoase şi îi invit pe orădeni şi pe toţi cei care ne vor fi oaspeţi să viziteze turnul primăriei’, a spus primarul Florin Birta.
‘Oferim orădenilor un obiectiv turistic modern, cu această expoziţie mai puţin obişnuită care să le aducă aminte că acest turn a fost punct de observare al pompierilor în anul 1904. Vorbim de o istorie care s-a scris în acest turn, de-a lungul a peste o sută de ani. Azi oferim trei momente din viaţa pompierilor, trei scenarii: de incendiu, de salvare de persoane şi de salvare de la înălţime’, a spus la vernisaj directoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor, Angela Lupşea.
Reprezentantul pompierilor bihoreni, locotenent-colonelul Alin Traian Nemeş, prim adjunct al inspectorului-şef a pornit apoi vechea sirenă a pompierilor, care anunţa populaţia despre existenţa unui incendiu, efectuând câteva rotiri de manivelă.
Turnul găzduieşte şi o colecţie de carte veche, oferită pentru a fi expusă de Biblioteca Judeţeană ‘Gheorghe Şincai’.
Artistul fotograf Ştefan Toth, care a documentat o pagină importantă de istorie a oraşului privind fotografia şi a pregătit expoziţia ‘Oradea fermecătoare’ a precizat că între aceste documente vechi este expusă şi fotografia avocatului orădean Mezey Mihaly, cel care, în anul 1866, a înfiinţat prima Asociaţie a Pompierilor din Oradea (actualul ISU Bihor), fiind şi comandantul acesteia timp de 13 ani. Interesant este că fotografia a fost făcută de fratele său mai mare, Mezey Lajos (1820 – 1880), primul fotograf orădean.
Pe holurile în ascensiune ale turnului se pot admira cele 25 de fotografii color de o înaltă ţinută artistică realizate de artiştii fotografi: Claudiu Szabó, Ovi D. Pop, Ovidiu Gabor şi Ştefan Tóth István, din Oradea, Mészáros Ödön (Budapesta) şi Zhu Ruisheng (Beijing – China). Alături de ei, expun şi alţi şase artişti fotografi, membri ai asociaţiei.
Programul zilei va continua cu festivităţile oficiale care se vor limita, în intervalul orar 12 – 12.40, la discursuri şi depuneri de coroane la statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie. Vernisajul expoziţiei ‘Oradea – fotografii memorabile din arhiva AGERPRES’ va avea loc, la ora 14, în Sinagoga neologă Sion, din strada Independenţei nr. 22. Iar de la ora 16, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice va organiza deschiderea Templului Francmasoneriei din Oradea, obiectiv turistic, la care sunt invitaţi doar ziariştii, publicul urmând să poată vizita acest obiectiv de a doua zi, din 13 octombrie.
Ziua de 12 octombrie are dublă semnificaţie pentru Oradea: la această dată, în 1918, a fost semnată în casa avocatului Aurel Lazăr Declaraţia de la Oradea care a fost apoi citită pe 1 Decembrie la Alba Iulia şi tot în această zi, în 1944, a avut loc eliberarea oraşului de sub ocupaţie hortystă.