Aproape 40% din locuitorii comunei Abrămuţ au votat cu ‘Da’ duminică la referendumul organizat pentru mutarea centrului de comună în Petreu şi redenumirea localităţii în Petreu.
‘Referendumul a trecut cu bine, aproape 40% din populaţia comunei a votat pentru a se muta centrul de comună din localitatea Abrămuţ în localitatea Petreu şi schimbarea denumirii unităţii administrativ-teritoriale din Abrămuţ în Petreu. Acestea au fost cele două întrebări’, a declarat luni, pentru AGERPRES, primarul Barcui Barna.
Potrivit acestuia, pe listele electorale permanente sunt trecute 2.421 de persoane, din care 963 au participat la vot. Din acestea numărul voturilor valabil exprimate cu răspunsul ‘Da’ sunt 868, a celor cu ‘Nu’ este de 34, iar voturile nule sunt 61.
Pentru ca referendumul să fie validat era nevoie de o prezenţă la vot de 30% din cei înscrişi pe liste, adică 730-750 de persoane.
Primarul a afirmat că unul dintre argumentele mutării centrului de comună la Petreu este că această localitate este mult mai dezvoltată decât Abrămuţ.
‘Populaţia din Petreu, cu 1.400 şi ceva de locuitori, pe liste, este mai mare decât a celorlalte trei sate aparţinătoare la un loc, respectiv Abrămuţ, Făncica şi Crestur, care nici măcar nu au o mie de persoane înscrise pe lista permanentă. În plus, la Petreu e centru de şcoală, Poliţia e tot la Petreu, s-a mutat deja. Nu pentru că am vrut eu să o mut, ci fiindcă acolo am putut să le dăm un sediu modern de care sunt foarte mulţumiţi’, a precizat primarul Barcui Barna (UDMR), care e în funcţie din anul 2000.
Această acţiune a pornit încă din anul 2009, la solicitarea locuitorilor din satul Petreu. Hotărârea de consiliu local care prevedea organizarea unui referendum local a fost atacată de către Prefectură în contencios administrativ. Deşi Primăria a câştigat şi la Judecătorie, la Tribunal şi la Curtea de Apel, hotărârea nu a mai fost folosită timp de 12 ani din cauza proiectelor discutate de reorganizare teritorială. În luna iunie a.c., au reînceput însă demersurile, cu respectarea procedurilor legale.
Primarul a mai menţionat că, după referendum, urmează să fie elaborată şi adoptată o lege care să prevadă mutarea sediului de comună şi schimbarea denumirii acesteia. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)