Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, o propunere de regulament pentru curăţarea faţadelor clădirilor de patrimoniu din oraş, fiind avute în vedere atât îndepărtarea manuală a prafului, pânzelor de păianjen şi altor impurităţi, cât şi efectuarea de tratamente chimice de specialitate.
‘Venim cu un astfel de regulament pentru curăţarea faţadelor din municipiul Oradea. Cred că am observat cu toţii pe clădirile mai ales nereabilitate că apar tot felul de pânze de păianjeni, depuneri de praf şi impurităţi şi ar fi păcat ca o clădire reabilitată să nu fie întreţinută în continuare. Prin regulament propunem două tipuri de curăţare: în primul rând, îndepărtarea manuală a prafului şi impurităţilor sau prin metoda mecanico-chimică de îndepărtare a prafului, pânzelor de păianjeni, prin utilizarea unor echipamente şi soluţii compatibile cu materialele de finisaje înglobate în procesul de reabilitare. Noi, înainte de a veni cu acest regulament, am făcut un experiment în 2019, la Palatul Stern, prin Fundaţia de Protejare a Monumentelor şi am curăţat clădirea prin această soluţie mecanico-chimică şi vreau să vă spun că nici în ziua de azi nu sunt pe faţade urme de pânze de păianjeni. Prin tratarea mecanico-chimică a faţadelor se oferă o garanţie de 4-5 ani în care nu mai are nevoie de curăţare’, a declarat edilul Florin Birta, în conferinţa de presă.
Primarul Oradiei a precizat că prin programul de reabilitare a faţadelor clădirilor istorice din oraş s-au introdus deja aceste soluţii de tratamente astfel încât, după încheierea lucrărilor, proprietarii să nu mai aibă grija întreţinerii timp de 4-5 ani.
Conform propunerii de regulament care va fi în dezbatere publică, Poliţia Locală va trimite notificări proprietarilor de apartamente în clădirile din centrul istoric şi o notă de evaluare a stării de curăţenie a faţadei spre domeniul public, cu câteva fotografii ataşate. Termenul de conformare va fi cuprins între una şi trei luni de la data primirii somaţiei, în funcţie de complexitatea de curăţire a faţadelor.
Proprietarii vor primi o listă cu firmele care prestează asemenea tratamente, lucrări mecanico-chimice, astfel încât să poată negocia ei cu firmele costurile întreţinerii.
După expirarea acestui termen, Poliţia Locală va constata dacă proprietarii şi-au îndeplinit aceste sarcini, în caz contrar urmând să se aplice o amendă de 500 de lei pe unitate individuală.
Dacă lucrările de curăţare nu vor fi efectuate nici după această amendă, atunci va interveni Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice, iar la final contravaloarea lucrărilor va fi recuperată de la proprietari.
Primăria vine însă şi cu o facilitate pentru cei care îşi curăţă faţadele prin tratarea mecanico-chimică, aceştia putând fiind scutiţi de 50% din plata impozitului pentru un an.
Estimativ, la faţada Palatului Stern costurile de curăţare prin această metodă au fost de 15.400 de lei, la o suprafaţă de 1.060 de metri pătraţi, costul mediu fiind de 15 lei/mp.
Regulamentul va fi postat în cursul săptămânii pentru dezbaterea publică de 30 de zile, astfel încât să fie aprobat la începutul anului viitor, termenul de aplicare prevăzut fiind din primăvara anului 2022. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)