Bihor: Reprezentanţii USR cer aplicarea noilor măsuri pentru combaterea ambroziei, adoptate de Camera Deputaţilor

0
9

Reprezentanţii USR cer aplicarea noilor măsuri de combatere a ambroziei în municipiul Oradea şi la nivelul judeţului Bihor, după ce Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a legii privind combaterea acestei buruieni.

Noile măsuri pentru îmbunătăţirea combaterii ambroziei, propuse de USR prin deputatul Alin Apostol, au fost votate şi adoptate în unanimitate de Camera Deputaţilor, a informat marţi, într-un comunicat, deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean.

‘Am votat alături de colegii mei legea care obligă autorităţile, de la Guvern până la consiliul local, să ia în serios şi să soluţioneze eficient problema ambroziei, oferind autorităţilor statului şi cetăţenilor noi instrumente pentru combaterea acestei plante. Alergia cauzată de această buruiană este un pericol pentru sănătatea a mii de orădeni şi bihoreni, numărul acestora urmând să crească în fiecare an, dacă nu intervenim eficient,’ a menţionat deputatul Silviu Dehelean.

Potrivit comunicatului de presă al deputatului, în concret, sunt patru noi măsuri adoptate pe 13 septembrie. Astfel, proprietarii de terenuri sunt obligaţi să facă lucrări de curăţare a terenurilor în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment de la poliţia locală, nu doar până la data de 31 iunie cum era până acum.

Legea le permite, apoi, proprietarilor de terenuri să solicite ajutor, contra cost, de la autorităţile locale pentru distrugerea buruienii şi permite autorităţilor locale să obţină ordonanţe preşedinţiale de la tribunal pentru a putea interveni pe terenurile private infestate cu ambrozie, în cazul în care proprietarii refuză să o facă.

Nu în cele din urmă, obligă Guvernul să actualizeze Normele metodologice de aplicare a legii, în conformitate cu noile modificări ale legii.

‘Odată cu noile proiecte derulate de Primăria orădeană şi cu nenumăratele şantiere deschise în oraş, se creează premisele pentru o răspândire accentuată a ambroziei, Solicităm Primăriei să elimine ambrozia de pe şantiere. Se cunoaşte faptul că şantierele sunt un loc bun pentru dezvoltarea ambroziei. Foarte mulţi orădeni suferă de pe urma alergiilor cauzate de aceasta. Legea ne ajută acum să atenţionăm autorităţile să ia măsuri adecvate,’, a declarat şi preşedintele USR Oradea, Daniel Palaghianu.

În comunicatul USR se menţionează că polenul acestei plante are potenţialul de a afecta în viitorul apropiat peste 6 milioane de români.

Problema ambroziei şi a alergiilor pe care le provoacă devine una din ce în ce mai gravă, scăzând calitatea vieţii pentru cei afectaţi şi crescându-le acestora costurile medicale. Într-un raport al Ministerului Mediului se arată că ‘din populaţia activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul ambroziei, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecţiune care în timp evoluează spre astm.’

De asemenea, majoritatea celor afectaţi se regăsesc în vestul ţării, deşi în ultimul timp, în zona Ilfov – Bucureşti s-a observat o creştere în incidenţa cazurilor de alergie. Una din cauze ar fi cantitatea mult crescută de polen, care se dublează în perioadele de secetă şi de temperaturi crescute.

Legea urmează să ajungă la Preşedintele României, pentru promulgare.

Sursa: AGERPRESS