Eroul paşoptist Avram Iancu a fost omagiat vineri, la Oradea, la împlinirea celor 198 de ani de la naştere, printr-un ceremonial militar şi religios derulat în jurul bustului său din centrul oraşului şi care a fost recent renovat de către Primărie.
‘Avram Iancu are cele mai multe statui din ţară. După care urmează Mihai Viteazul. Avram Iancu a fost intelectual intrat în folclor, general neînvins, a apărat cu talent nemăsurat ţara românească a Apusenilor de atacurile duşmanilor. A fost omul de caracter. A fost iubit de neamul românesc întreg, pentru care a suferit toată viaţa sa, fără preget. A fost cel mai iubit român dintre români, pe întreg întinsul unde se vorbea româneşte’, a declarat preşedintele Societăţii cultural-patriotice ‘Avram Iancu’ Oradea, gen. bg. (r) Grigore Bartoş, fost comandant al Garnizoanei Oradea.
La ceremonia dedicată celui supranumit ‘Crăişorul Munţilor’ au fost prezenţi şi prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, comandantul Garnizoanei Oradea, locotenent-colonel Bogdan Niţă, alături de zeci de oficialităţi, istorici, cadre militare, oameni de cultură, orădeni.
După intonarea imnului naţional al României de către fanfara militară, două femei, îmbrăcate în costume populare, au cântat imnului Societăţii ‘Avram Iancu’, intitulat ‘Din ţara moţilor noi am venit’.
Un sobor de preoţi din Garnizoana Oradea şi angajaţi de la Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe au oficiat un Te Deum şi au sfinţit monumentul renovat de Primăria Oradea, în perioada octombrie 2021 – mai 2022.
Potrivit viceprimarului Arina Moş, lucrările de renovare, derulate prin Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor, s-au ridicat la suma de 58.456 de lei.
‘Consider că este o chestiune de normalitate ca Primăria Oradea să susţină reabilitarea acestui monument, al cărui autor este sculptorul Cornel Durgheu, pentru a marca aşa cum se cuvine această pagină de istorie. Este un moment emoţionant pentru noi toţi faptul că la Oradea, în acest an, iată, la naştere, dar şi la toamnă, în septembrie, vom marca 150 de ani de la moartea marelui revoluţionar paşoptist, Avram Iancu, având un monument proaspăt reabilitat’, a declarat Arina Moş.
În acelaşi timp, viceprimarul a ţinut să salute apariţia revistei ‘Identitatea naţională’, publicaţie a Societăţii Cultural-Patriotice ‘Avram Iancu’ – Filiala Oradea, susţinută financiar de către Primărie, deoarece este ‘conştientă de responsabilităţile pe care le are’ de a ‘asigura şi pe viitor suportul necesar pentru ca zestrea identitară a românilor să fie cât mai bine pusă în valoare, acasă, la Oradea’.
Despre semnificaţia evenimentelor sărbătorite au vorbit apoi preşedintele de onoare al Filialei Oradea a Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, profesoara Doina Sfârlea şi preşedintele filialei, generalul în rezervă Grigore Bartoş.
‘Nu e puţin lucru să trăieşti doar 48 de ani, să nu rămâi cu nimic din viile pământeşti, pentru care astăzi foarte mulţi se subjugă şi să laşi ca testament al firii tale de pământean fericirea naţiunii pentru care te-ai dăruit până la jertfelnicie întregul destin’, a spus profesoara Doina Sfârlea.
Doi tineri solişti de muzică populară de la Şcoala de arte Francisc Hubic au interpretat câteva melodii patriotice, după care au fost depuse coroane de flori ale recunoştinţei lângă soclul monumentului.
‘La Alba-Iluia, în 1918, românii noştri au aşezat în coroana ţării cea mai de preţ perlă, adică Ardealul. Ardealul a suferit enorm, de aceea îl sărbătorim pe Avram Iancu, această pildă de român, despre care scriem frumos în revista noastră. Începe cu cuvântul adresat de preşedintele Academiei Române. Nu publică dânsul în orice carte. Dar Oradea nu e orice oraş. Aici s-a semnat actul de libertate a românilor, la 12 octombrie, în casa lui Aurel Lazăr. Aici a venit prima dată Familia Regală, în 23 mai 1919. Nu degeaba are Regina Maria statuie, întreagă. Ce a a spus regina când a sosit în Oradea? A spus: ‘Am venit la voi prima dată pentru că voi aţi fost cei mai oropsiţi”, a afirmat Grigore Bartoş.
Ceremonia militară şi religioasă a fost organizată de Garnizoana Oradea, la solicitarea Societăţii Cultural-Patriotice ‘Avram Iancu’ – Filiala Oradea, cu sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor, Consiliului Judeţean, a Primăriei Oradea şi a structurilor din sistemul naţional de apărare din Oradea. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)