Scriitorul, istoric, eseist şi poet dr. Cristian Bădiliţă este invitat sâmbătă, 20 ianuarie, la Oradea de către conducerea Muzeului Ţării Crişurilor (MTC) pentru două evenimente: conferinţa ‘Sfârşitul lumii şi învierea după Apostolul Pavel’, urmată de vernisajul expoziţiei personale de ‘logosuri’ pictate intitulată ‘Semnul lui Iona.’
Potrivit comunicatului MTC, cele două evenimente de excepţie vor avea loc în 20 ianuarie a.c., de la ora 15.30, în sala de conferinţe a Muzeului Ţării Crişurilor (str. Armatei Române nr.1/A), intrarea fiind liberă, în limita celor 150 de locuri ale sălii.
La eveniment vor lua cuvântul episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, dr. Cristian Bădiliţă şi gazda evenimentelor, managerul MTC, prof. univ. dr. Gabriel Moisa.
În cadrul conferinţei, Cristian Bădiliţă va aborda subiecte plecând de la Epistolele pauline, pe care le-a tradus şi comentat recent, răspunzând la întrebări precum: Cum va fi învierea? Cei morţi vor participa la a Doua Venire a lui Iisus? Cu ce fel de trup vom învia? Cum s-a format credinţa în Anticrist şi care sunt textele din Scriptură pe care se întemeiază această credinţă?
Expoziţia este închinată celor şapte episcopi-martiri şi, prin ei, Bisericii lui Iisus Hristos, ‘una, demnă, curajoasă, nesupusă vremilor şi compromisurilor de un veac sau de o clipă’, potrivit sursei, autorul declarând că ‘Semnul lui Iona’ este o expoziţie teologică, o meditaţie în cheie simbolică pe marginea Evangheliei după Matei (simbolul fiind un termen mai larg, mai generos, mai puţin confesionalizat decât icoana).
‘Dacă mi s-ar cere să desenez un peşte real acest lucru mi-ar fi imposibil, fiindcă pur şi simplu nu am talent la desen. Dar poate tocmai pentru că nu pot desena un peşte real pot să ‘închipui’ un peşte-simbol, un ‘peşte transreal’. În felul acesta rog să fie văzute, citite, percepute şi interpretate simbolurile din expoziţie. Cum se ştie, termenul ‘simbol’ provine de la verbul grec syn-ballein, ‘a pune împreună’, ‘a reuni’. ‘Simbolul’ era o bucată de ceramică ruptă în două cu prilejul încheierii unui contract,’ a menţionat, în comunicat, autorul.
Expoziţia va rămâne pe simezele muzeului până în data de 18 februarie a.c.
Scriitor, teolog şi istoric al creştinismului timpuriu, Cristian Bădiliţă este doctor al Universităţii Paris IV-Sorbona, cu teza Metamorfozele Anticristului la Părinţii Bisericii, pentru care a primit Premiul Salomon Reinach al Asociaţiei Eleniştilor din Franţa. A coordonat traducerea comentată a Septuagintei în cadrul New Europe College (8 volume). Realizează o traducere comentată a Noului Testament (8 volume apărute) şi îngrijeşte Colecţia Mica Romă XXI la Editura Vremea. A publicat, de asemenea, peste 70 de volume (eseuri, studii, poezie, jurnale, traduceri comentate din greaca veche şi latină etc.).
De-a lungul timpului a avut mai multe expoziţii, personale sau împreună cu Malvine Mocenco, la Fundaţia Culturală Ilfoveanu & Badea (Piteşti), la Teatrul Naţional Bucureşti, la Muzeul de Artă Religioasă Museikon (Alba-Iulia), la Casino-Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca, la Sinagoga Neologă Sion (Oradea), la Muzeul de Istorie şi Arheologie ‘Alexandru Ştefulescu’ (Târgu-Jiu) etc.
Cele două evenimente culturale sunt organizate de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea.