Spitalul din oraşul Ştei va primi o finanţare de aproape 28 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru realizarea secţiei de balneologie, a informat marţi ministrul Cseke Attila, într-un comunicat de presă transmis de UDMR Bihor.
‘Condiţiile moderne din spitale înseamnă servicii medicale mai bune pentru pacienţi. Acesta este scopul investiţiei aprobate astăzi. În urma acestei finanţări, comunităţile din Bazinul Crişului Negru, dar şi pacienţii din alte regiuni, se vor putea bucura de o unitate sanitară dotată cu aparatură şi tehnologie modernă’, a declarat ministrul Cseke, citat în comunicat.
Ministrul Dezvoltării a menţionat că, în urma lucrărilor, balneologia va putea primi 70 de pacienţi internaţi şi se va construi o clădire nouă cu un bazin acoperit pentru tratamente hidrokinetoterapeutice.
Noua secţie de balneologie va avea cabinete medicale pentru băi galvanice, împachetări cu parafină, duş subacval, masaj, ultrasunete şi magnetoterapie.
Potrivit managerului Spitalului din Ştei, Radu Cornel Aron, proiectul pentru acest centru balnear a fost demarat de Primăria Ştei în anul 2017, spitalul fiind partener şi beneficiar.
Acest centru balnear va fi, de fapt, o extindere a compartimentului de recuperare, medicină fizică şi balneologie care funcţionează în spital, cu şase paturi. Noul complex balneologic va fi găzduit de fostul cămin, dezafectat de 20 de ani, al Colegiului Naţional Avram Iancu şi care va fi reabilitat, alături de care se va construi o clădire în care va funcţiona un bazin pentru recuperare medicală.
‘În acest moment, adresabilitatea compartimentului de recuperare balneară este deosebit de bună. Perspectiva ca în doi ani şi jumătate, cel mult, să se finalizeze acest proiect ar fi pentru zonă şi nu numai un loc unde oamenii să aibă acces la astfel de servicii. Lumea din arealul de cuprindere a Spitalului orăşenesc Ştei suferă de boli care pot fi ameliorate prin procedurile specifice. Există apă termală dintr-un foraj, s-au făcut probe la Institutul Naţional de Balneologie şi apa termală are proprietăţi curative pentru diferite afecţiuni, inclusiv neurologice, reumatismale, recuperare post-AVC-uri şi altele’, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Radu Aron.
Clădirea fostului internat, pe patru niveluri, va avea la parter şi primul etaj cabinete medicale şi săli de tratament, iar la celelalte două etaje spaţii de cazare pentru aproximativ 70 de pacienţi.
Lucrările pentru realizarea secţiei de Balneologie a Spitalului Orăşenesc din Ştei, estimate a se finaliza în 22 de luni, vor fi coordonate de Compania Naţională de Investiţii, din subordinea Ministerului Dezvoltării. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)