Singurul incunabul din colecţia Bibliotecii Universităţii Oradea, o Biblie comentată, veche de peste 500 de ani, a fost supus, timp de aproape un an, unui laborios proces de restaurare, urmând procedurile de clasare a acestuia ca bun de patrimoniu naţional.
‘Universitatea mai deţine şi alte cărţi rare, vechi, în fondul de colecţie cărţi speciale, unde avem peste o mie de cărţi. Aceste colecţii de cărţi speciale sunt evidenţiate de către o comisie la nivel universitar. Dar cea mai valoroasă carte rămâne într-adevăr acest incunabul,’ a declarat, marţi, pentru AGERPRES, rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău.
Această carte veche este o ediţie comentată a Bibliei, publicată la Basel, în 1498, de Johann Froben şi Johann Petri. Cartea conţine comentarii biblice puse în paralel, note şi completări, datorate unui grup de reputaţi exegeţi din secolele XIV-XV. Ediţia a fost îngrijită de Sebastian Brant (1457-1521), jurist, editor şi scriitor, autorul unui ‘bestseller’ al epocii medievale, ‘Corabia nebunilor’, tradusă, încă în timpul vieţii autorului, în germană, latină, franceză şi olandeză.
Restaurarea volumului a fost efectuată la Bucureşti, de către Cristina Petcu, expert la Muzeul Naţional de Istorie a României. După patru luni necesare pentru decontaminare, s-au desfăşurat lucrările de restaurare propriu-zise. Paginile, muşcate de timp, au fost completate cu o hârtie specială, numită văl japonez. Scoarţele din lemn ale cărţii şi cotorul acesteia, complet desprinse anterior şi atacate de insecte xilofage, au fost şi ele restaurate, volumul fiind legat din nou. Au mai fost restaurate încuietorile cărţii şi coperţile, acoperite cu piele, imprimată cu frumoase ornamente cu motive vegetale.
Pentru a păstra incunabulul în condiţii cât mai bune, a fost decontaminată şi restaurată cutia în care e păstrat acesta. De asemenea, a fost achiziţionat un dulap special pentru depozitarea cărţii.
‘Dacă l-am fi dus înapoi, în dulapul cu carte veche, unde cărţile şi mediul însuşi sunt contaminate, ar fi fost ca şi cum n-am fi făcut nimic. De fapt, meritul pentru salvarea acestei cărţi de o mare valoare îi aparţine domnului prorector Sorin Borza. El a găsit resursele financiare necesare restaurării acestui volum’, a afirmat şefa serviciului Bibliotecă, Florica Ujoc.
Prorectorul Sorin Borza a precizat, pentru AGERPRES, că, dincolo de suma de 16.000 de lei din fondurile universităţii, problema cea mai mare a fost transportul acestui volum, în condiţii de securitate.
‘Restaurarea nu poate fi realizată decât în condiţii specializate, dată fiind valoarea lui, care este mult, mult peste valoarea de inventar din clipa asta, de 20.000 de lei, care nici ea nu-i adusă la zi. Incunabulul a fost cumpărat în anul 1967 de la un anticariat din Cluj, pentru suma de 5.000 de lei. Eu estimez că valoarea lui este de ordinul a sutelor de mii de euro. Urmează să fie reevaluat de un specialist pe plan naţional. În raport cu valoarea lui, ar fi fost o tragedie dacă nu se restaura, pentru că, în doi-trei ani, s-ar fi distrus’, a declarat prorectorul Sorin Borza.