AcasăStiri generaleBihor: Social-democraţii reclamă evaluările şi achiziţiile de terenuri efectuate de Primăria Oradea

Bihor: Social-democraţii reclamă evaluările şi achiziţiile de terenuri efectuate de Primăria Oradea

Oradea, 4 iul / Agerpres / – Purtătorul de cuvânt al PSD Bihor şi lider al grupului PSD din Consiliul Local Oradea, Adrian Madar, a reclamat marţi, în conferinţă de presă, faptul că administraţia locală nu ţine cont de interesele comunităţii, servind interesele dezvoltatorilor imobiliari, evaluările şi achiziţiile de terenuri în Oradea fiind în defavoarea bugetului local.

‘Reproşăm faptul că în momentul când poate să rezolve probleme comunitare preferă să dea câştig de cauză unei dezvoltări imobiliare. Iar la tranzacţiile imobiliare, e ciudat cum evaluatorul primăriei spune de terenuri situate în acelaşi loc că sunt mai ieftine când vinde primăria şi mai scumpe când cumpără primăria. Eu spun că e ciudat. Interesul primăriei trebuie să fie acela de a apăra bugetul local. Iar rapoartele de evaluare nu există în evaluările pe care le face primăria. Există o opinie, o sinteză, e o foaie… Orădenii trebuie să ştie că se plătesc zeci de milioane de euro având în spate nişte foi făcute de aceeaşi firmă. Într-o zi sunt într-un fel, în altă zi sunt altfel, ceea ce nu-i în regulă. Sunt convins că primarul municipiului Oradea poate să rezolve această problemă. Nu ştiu de ce nu o face, i-o semnalăm de doi ani,’ a declarat Adrian Madar.

Acest subiect al evaluării terenurilor a fost ridicat de mai multe ori în consiliul local, în ce priveşte, de exemplu, evaluările din Cartierul Tineretului, în care, afirmă Madar, ‘Primăria Oradea cerea de trei ori mai mulţi bani cetăţenilor când aceştia cumpărau teren de la primărie decât suma pe care o plătea primăria cetăţenilor în situaţia în care îi expropria’.

Un alt caz, prezentat şi în presă, este legat de achiziţiile din Parcul Salca, unde în acelaşi loc există terenuri cumpărate cu 60 de euro metrul pătrat şi terenuri cumpărate cu 130 de euro mp, fiind plătite până acum 2,3 milioane de euro pentru o treime din teren.

‘Pe calculele făcute, ar mai trebui cumpărat teren de 5 milioane de euro. Nu e totuna dacă îl cumpărăm cu 60 sau cu 130 de euro, cu 2 – 3 milioane de euro mai mult din bugetul local. E nevoie de responsabilitate. E un subiect delicat, dar primăria nu a tratat într-o manieră unitară această problemă de preluare a terenurilor de care are nevoie pentru propriile proiecte, prin urmare este extrem de important şi urgent ca primăria să folosească evaluări credibile, valabile pentru toată lumea,’ a afirmat Madar.

Liderul social-democrat a mai exemplificat cu o hotărâre recentă de Consiliu Local, privind o suprafaţă de 6.833 metri pătraţi, din zona străzii Tudor Vladimirescu, care a fost evaluată diferit de firma agreată de primărie. În 2021, cu 119 euro/mp, terenul a fost dobândit de primărie printr-un schimb imobiliar de la o companie multinaţională. Acelaşi evaluator, cu care primăria lucrează de mulţi ani, peste un an, evaluează acelaşi teren la 290 euro/mp, fiind preţul la care primăria scoate la licitaţie terenul. Peste alt an, în mai 2023, acel teren s-a vândut, potrivit declaraţiei primarului în CL, cu 340 de euro/mp.

‘Ba mai mult, în şedinţa de CL de joia trecută, primăria cumpără un teren din vecinătatea terenului de 6.833 mp cu 400 de euro/mp. Mi se pare strigător la cer şi nu poţi să rămâi insensibil şi să nu întrebi cum de atunci când vrem să vindem este 290 de euro/mp, iar când vrem să cumpărăm este 400 euro/mp,’ a menţionat Madar.

Un alt aspect subliniat de Madar s-a referit la faptul că la momentul preluării, terenul de peste 6.800 mp intravilan era neconstruibil, dar din proprie iniţiativă primăria îl transformă în teren construibil, printr-un PUZ, pentru a fi vândut dezvoltatorilor imobiliari.

‘În condiţiile în care acest teren era pretabil mai degrabă pentru o parcare, pentru sute de oameni din zonă. Deşi primarul a spus că şi grupul PSD a votat acest proiect, nu este adevărat, grupul PSD s-a opus, la fel cum ne-am opus şi când s-a dorit vânzarea acelui teren. Din păcate, azi, în Consiliul Local când se întâmplă astfel de tranzacţii, puterea politică a PNL face ca acestea să se întâmple, indiferent dacă opoziţia trage de mânecă puterea,’ a conchis reprezentantul PSD Bihor.

Nu în cele din urmă, Madar a evocat declaraţia făcută luni în spaţiul public de şeful demisionar al SRI care a spus că ‘pietrificarea pe funcţie nu este bună’ şi a reamintit că ‘PSD poate fi o alternativă credibilă la sistemul clientelar care conduce judeţul Bihor de peste 20 de ani’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks