Soprana Teodora Gheorghiu, acompaniată de pianista Diana Ionescu, vor concerta pe 4 noiembrie, la Filarmonica de stat din Oradea, într-unul din cele patru oraşe cuprinse în Turneul naţional de lieduri compuse de Franz Schubert, organizat în perioada 3-8 noiembrie.
Turneul va debuta la Sibiu, pe scena Sălii Thalia, pe 3 noiembrie, va continua pe 4 noiembrie la Oradea, la Sala Filarmonicii, va ajunge pe 6 noiembrie pe scena Ateneului Român de la Bucureşti şi se va încheia pe 8 noiembrie, la Braşov, la Banca de Cultură Apollonia.
Potrivit unui comunicat al Filarmonicii de stat orădene, soprana Teodora Gheorghiu spune că posibilitatea de a se întâlni nemijlocit cu publicul din mai multe oraşe ale ţării reprezintă un tip de hrană spirituală care face extrem de bine oricărui artist.
‘Mă întorc de fiecare dată cu mult drag acasă, am mari emoţii, cu atât mai multe acum, când mă voi întâlni cu români din mai multe colţuri ale ţării. Nu este prima dată când susţin un turneu naţional, dar de fiecare dată reîntâlnirea cu publicul din România mă emoţionează şi mă bucură deopotrivă,’ a afirmat soprana.
Teodora Gheorghiu reprezintă unul dintre superbele glasuri pe care România le-a oferit lumii în ultimele decenii, o voce care a încântat juriile concursurilor ‘Enescu’ şi ‘Reine Elisabeth’ în anii 2000 şi care de atunci a evoluat pe scene importante ale Europei.
Aceeaşi sursă menţionează faptul că Diana Ionescu este o pianistă cu o carieră impresionantă, care a colaborat cu numeroşi artişti de talie mondială şi a concertat în numeroase săli de concerte renumite.
‘Sunt foarte încântată să fiu alături de Teodora Gheorghiu pe scenă. Dincolo de partituri, muzica lui Schubert poartă cu ea poveşti şi emoţii care ne conectează pe toţi. Sunt cu adevărat emoţionată şi onorată că putem împărtăşi această experienţă cu toţi cei care ni se vor alătura’, a declarat pianista Diana Ionescu.
Franz Schubert a excelat în multiple genuri muzicale, dar, cu cele peste 600 de lieduri compuse, s-a dovedit a fi, de departe, cel mai prolific creator din istoria muzicii în acest domeniu. Franz Liszt l-a numit ‘cel mai poetic muzician care a trăit vreodată’! Chiar dacă a murit mult prea tânăr, la vârsta de 31 de ani, a creat ceea ce astăzi însumează aproape 1.000 de compoziţii. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)