Târgul de bunătăţi culinare, meşteşuguri şi voie bună ‘Straiţă Plină’, din comuna Roşia, va reuni sâmbătă, 2 octombrie, peste 50 de expozanţi, producători locali, dar şi meşteri populari, într-un eveniment cu concerte şi ateliere de învăţat meşteşuguri tradiţionale.
‘Lumea satului din Roşia aşteaptă deja cu mare bucurie acest târg, ne tot întreabă de el, pentru că, am observat, că de la an la an apar din ce în ce în ce mai mulţi roşieni în târg, cu diverse produse locale, cu sortimente de zacuscă, brânzeturi şi pălincă. La ultima ediţie, de exemplu, în afara celei din 2020, am avut peste o mie de vizitatori, cu vreo 50 de expozanţi, zece ateliere ale meşterilor populari, unde atât copiii cât şi adulţii pot deprinde tainele olăritului, ţesutul în război, confecţionatul instrumentelor populare şi a zgărdanelor de mărgele sau încondeiatul de ouă, plus alte cinci ateliere diverse – hand-made, muzică, animaţie’, a declarat joi, pentru AGERPRES, organizatorul Szabo Dezideriu, din partea asociaţiei Orizont Verde.
Evenimentul va avea loc între orele 10,00 şi 20,00 în locul numit ‘Între râuri’, la intrarea dinspre Beiuş pe drumul spre satul Lazuri, fiind organizat de Asociaţia Orizont Verde şi Primăria comunei Roşia.
Ideea care stă la baza evenimentului este de a pune faţă în faţă producătorul local de produse naturale, făcute cu responsabilitate, cu cumpărătorul informat, aflat în căutarea unor produse autentice, de genul acelora pe care nu le poate găsi în supermarket.
Pe lângă clasicele zacuşti, gemuri, murături sau siropuri, vizitatorii vor putea degusta produse proaspete din carne de porc, brânzeturi, produse apicole, pateuri din păstrăv şi păstrăv afumat şi multe altele.
Ca în fiecare an, pe lângă târg va funcţiona şi Şcoala de meşteşuguri, fiind invitaţi meşteri populari renumiţi ai Bihorului precum Raul Bocşe, Floriţa Codoban, Dorina Hamza sau Fero Egyed. Pe lângă acestea vor mai fi şi ateliere de animaţie pentru copii, ateliere de tricotat, ateliere de muzică, atelier de confecţionat căsuţe miniaturale, de căţărat pe lăzi de plastic etc.
Pe scena din zona târgului se va desfăşura între orele 14,00-16,00 un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul ‘Codrenii Bihorului’ din Roşia şi invitaţii lor, în care aceştia vor pune în scenă diverse obiceiuri populare. După ora 16,30, pe scenă va urca formaţia ‘Graiu’ din Bucureşti, urmată apoi de formaţia ‘Iarba Fiarelor’, din Bistriţa Năsăud.
Evenimentul este susţinut financiar din partea Consiliul Judeţean Bihor prin intermediul Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor şi al Centrului de Cultură Bihor, precum şi a Destinaţiei Pădurea Craiului. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca)