AcasăStiri generaleBihor: Ştrandul Ioşia din Oradea, viitoarea Grădină termală a oraşului, s-a redeschis...

Bihor: Ştrandul Ioşia din Oradea, viitoarea Grădină termală a oraşului, s-a redeschis de 1 Martie

Ştrandul Ioşia din Oradea, viitoare Grădină termală a oraşului, proiect ce va fi depus spre finanţare din fonduri europene, s-a redeschis marţi, de 1 Martie, după ce timp de două luni a fost închis pentru lucrări de întreţinere, curăţenie, reparaţii şi zugrăveli.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Administraţiei Domeniului Public (ADP) S.A., Loredana Buz, s-a dat în funcţiune un singur bazin cu apă termală din cele şase existente, în aer liber, având o capacitate de 200 metri cubi.

Programul de funcţionare al Ştrandului Ioşia în sezonul rece, octombrie – aprilie, este de marţi până duminică, între orele 8-17 (ora 16, la casierie), urmând ca în sezonul estival, mai – septembrie, programul să fie între orele 9 – 20.

Comparativ cu anul trecut, când existau doar două categorii de bilete – adulţi, cu bilet de 18 lei, respectiv copii, pensionari, persoane cu dizabilităţi – 9 lei, începând de la 1 martie a.c., preţurile de intrare în ştrand se vor regăsi în trei categorii, fiind puţin mai mari, aprobate de consiliul local la începutul anului.

‘Începând din acest an, biletele pentru adulţi vor costa 20 lei, iar cele pentru elevi 14-18 ani şi pensionari vor avea preţul de 18 lei. Biletele pentru copii peste 3 ani până la 14 ani, pensionari cu pensii mai mici de 2.000 lei şi persoane cu dizabilităţi vor avea un preţ de 10 lei’, se arată într-un comunicat al ADP.

Abonamentul pentru adulţi, cu 25 de intrări valabile 60 de zile, va avea un tarif de 250 de lei, iar cel pentru elevi 14-18 ani şi pensionari – 225 lei. Abonamentul pentru copii între 3-14 ani, pensionari cu pensii mai mici de 2.000 lei şi persoane cu dizabilităţi va costa 110 lei.

Copiii până la 3 ani au acces gratuit.

Ştrandul Ioşia din Oradea, cu o suprafaţă de 43.800 mp, va fi transformat într-o grădină termală, cu aquapark pentru relaxare, cu bazine având apă la temperaturi între 25 şi 40 de grade Celsius şi o zonă socială destinată persoanelor vârstnice. Capacitatea complexului de agrement, care nu va fi un parc de distracţii, ci unul de relaxare, va fi de 1700 persoane pe zi vara şi 600, iarna.

Clădirea principală ar urma să adăpostească 12 bazine interioare, vestiare, spaţii tehnice, sală fitness, restaurant cu 120 de locuri şi terasă cu încă 120 de locuri, bucătării şi alte spaţii administrative. Ansamblul de bazine interioare vor fi grupate pe temperaturi diferite ale apei, astfel încât să existe un traseu pentru a trece de la o apă de 28 de grade, până la apele cu temperaturi de 40 de grade.

La exterior mai sunt prevăzute cinci ansamble de bazine cu apă geotermală şi un bazin de înot, parcuri cu vegetaţie mediteraneană, aparate de fitness şi un ponton suspendat deasupra râului Crişului Repede, pentru plajă, însă fără acces la apă, din motive de siguranţă.

La începutul anului 2021, Oradea a fost declarată staţiune balneo-climaterică de interes naţional, iar arealul care cuprinde zona actualului Ştrand Ioşia face parte din acest proiect.

Primăria Oradea, prin departamentul special de proiecte cu finanţare internaţională, a efectuat studiul de fezabilitate pentru proiectul pentru această investiţie, estimată la 20 milioane euro, să poată fi cofinanţată din fonduri europene.

Directorul DMPFI, din Primăria Oradea, Marius Moş a precizat, pentru AGERPRES, că se aşteaptă deschiderea liniilor de finanţare, având SF-ul realizat, termenul de implementare al proiectului fiind de doi ani. Pe perioada lucrărilor, o parte din bazinele existente în zona vestică vor rămâne deschise publicului.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks