AcasăStiri generaleBihor: Strategii pentru viitor, dezbătute în Cetatea Oradea, în conferinţa UrbanizeHub

Bihor: Strategii pentru viitor, dezbătute în Cetatea Oradea, în conferinţa UrbanizeHub

Cetatea Oradea a găzduit vineri lansarea cărţii ‘Oraşul Românesc 4.0’, apărută la Editura Print Expert Oradea, eveniment inclus în programul unui maraton de dezbateri pe tema strategiilor pentru viitor, organizate de către UrbanizeHub, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, cartea ‘Oraşul românesc 4.0′ cuprinde opiniile a 11 experţi şi colaboratori ai Băncii Mondiale, ’11 experţi pasionaţi de viaţa oraşelor, tehnologie, inovaţie şi politici publice, care care au contribuit la scrierea cărţii prin care se doreşte setarea unei viziuni şi a unor valori pentru evoluţia oraşelor, post-infrastructură.’

Dezbaterile moderate de Graţian Mihăilescu, de la UrbanizeHub, s-au desfăşurat pe 3 piloni: Viziune, Investiţii şi Administraţie Publică. S-a discutat despre cum arată proiectele viitorului, investiţiile smart, care sunt strategiile şi modurile de implementare, teme analizate de către experţi, prezenţi unii fizic, alţii online.

În deschiderea evenimentului a vorbit primarul municipiului Oradea, Florin Birta, care a apreciat plusvaloarea adusă de acest volum prin care se doreşte să se seteze trendurile competitivităţii oraşelor din România.

‘Vreau să le mulţumesc experţilor care au lucrat la cartea Oraşul Românesc 4.0. Ca municipalitate am încercat să ţinem tot timpul cont de părerea experţilor. Considerăm că aceasta înseamnă dezvoltare, să încerci să iei idei, păreri şi opinii ale celor care sunt potriviţi şi ale celor care ştiu ce trebuie să facă pe domeniu. La Oradea suntem o echipă. Împreună cu Mihai Jurca, city-managerul oraşului, Alina Silaghi, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea şi alţi colegi, suntem o echipă. De când domnul Ilie Bolojan a ajuns la Consiliul Judeţean şi eu la Primăria Oradea suntem parteneri loiali, parteneri corecţi şi cred că acest lucru se va observa în următorii 2-3 ani când lucrările de investiţii vor fi finalizate în judeţul Bihor şi zona metropolitană’, a declarat primarul Florin Birta, potrivit comunicatului.

Conform organizatorilor, în carte se vorbeşte despre tehnologia verde, planificare inteligentă, tendinţe de dezvoltare urbană până în 2050, guvernanţă digitală, inteligenţă artificială, lifestyle-ul viitorului, comunicaţii avansate, educaţie şi alte idei care trebuie înţelese din timp pentru a putea genera mai târziu schimbări reale în viaţa oraşelor.

‘Mai este mult de lucru pe infrastructură, dar trebuie să ne gândim la ceea ce urmează. Ne-am dat seama şi din carte că un oraş pentru copii este un oraş bun şi pentru adulţi. Sustenabilitatea şi zona energiilor verzi este o condiţie de dezvoltare. Va trebui să ne gândim foarte serios pentru următorii ani ce facem noi în direcţia aceasta a sustenabilităţii. Cartea este un manual foarte bun. A fost scris pentru oamenii care au nevoie de indicaţii foarte clare’, a punctat city-managerul oraşului Oradea, Mihai Jurca.

Dezbaterile de la Oradea au mai atins puncte importante, cum ar fi: mixtul dintre investiţii şi infrastructură, investiţiile legate de parcurile industriale, dar şi competitivitatea dintre start-up-uri, unde există un mare potenţial pentru a creşte idei.

La eveniment au mai participat, online, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, rectorul UBB Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Daniel David, precum şi directorul Agenţiei Locale de Dezvoltare Oradea -Alina Silaghi, primarul din Reşiţa – Ioan Popa, preşedintele CJ Bihor – Ilie Bolojan, reprezentantul Băncii Mondiale – Marcel Heroiu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks