Aproape 1.400 de locuri de angajare sunt oferite de către cele 50 de companii care participă, în perioada 4 – 5 mai, la un amplu ‘Târg al locurilor de muncă şi de orientare în carieră’, organizat în Cetatea Oradea de AJOFM Bihor cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, într-un proiect transfrontalier.
Sute de elevi din întreg judeţul au fost prezenţi miercuri la deschiderea oficială a târgului, de mare amploare, desfăşurat în spaţiile Cetăţii Oradea. Directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, a subliniat că a organizat pentru tineri ‘cel mai ambiţios eveniment de orientare în carieră’, aducând împreună furnizorii de formare, angajatorii şi şcolile.
‘Toată lumea ştie că orientarea în carieră este cel mai important element al forţei de muncă şi vrem să dovedim că acest tip de eveniment poate fi organizat în fiecare judeţ al ţării noastre, respectiv sector al Capitalei şi poate, pe termen mediu şi lung, să fie unul dintre răspunsurile la criza forţei de muncă’, a afirmat directorul AJOFM.
‘Mi-am propus să prezint conducerii Ministerului Educaţiei conceptul acestui târg complex, al locurilor de muncă şi de orientare în carieră, pentru că el răspunde integrat mai multor nevoi. Şcolile profesionale şi de învăţământ dual îşi doresc elevi pentru piaţa muncii, angajatorii îşi pot găsi aici forţă de muncă bună, calificată, iar elevii îşi vor putea răspunde la întrebarea pe care au primit-o de când erau foarte mici: Tu ce vrei să te faci când vei fi mare? Evenimentul este aparte prin amploare, se adresează unui număr de peste 4.000 de participanţi, acoperirea geografică, modul în care s-au organizat şcolile care vin din tot judeţul, precum şi implicarea instituţiilor locale: Prefectura, Consiliul Judeţean, Primăria care pune la dispoziţie spaţiul Cetăţii şi alţi parteneri, într-un mod coerent şi integrat. Noutatea este că şi-au dat mâna instituţiile statului, într-un număr atât de mare, pentru interesul suprem al copilului, acela de a-şi descoperi şi dezvolta competenţele de interes pe piaţa muncii şi de a conecta educaţia cu angajabilitatea’, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Marian Daragiu.
Demnitarul a participat miercuri, alături de oficialii judeţului, ai primăriei orădene, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi organizatori, la deschiderea oficială a ‘Târgului locurilor de muncă şi de orientare în carieră’, finanţat în cadrul proiectului ‘Reţea transfrontalieră pentru susţinerea dezvoltării carierei profesionale în regiunea de graniţă – CAREER’ – cod ROHU 331, prin Programul Interreg V-A România-Ungaria.
La această ediţie a târgului participă peste 50 de companii, în calitate de expozanţi – cu standuri speciale de probă, cu roboţi, simulatoare etc, universităţile din judeţ şi peste 25 de şcoli, peste 10 furnizori de formare profesională, respectiv instituţii publice centrale şi locale, în total 94 de instituţii. Târgul este dedicat elevilor, tinerilor, studenţilor, persoanelor în vârstă de peste 15 ani şi tuturor celor interesaţi de o carieră profesională.
Prefectul Dumitru Ţiplea a subliniat importanţa evenimentului şi faptul că are un caracter rar prin amploare şi că relevă, prin proiect, o foarte bună comunicare cu vecinii ungari.
‘Este un proiect european şi mă bucur că astfel consolidăm relaţiile cu partenerii externi. Instituţiile din România şi din Ungaria colaborează, de altfel, foarte bine în multe proiecte. Foarte pe scurt: trăind într-un oraş superb, model pentru România şi într-un judeţ asemenea, cred că fiecare dintre noi trebuie să fie mândru de acest lucru. Aici este acasă pentru noi şi sperăm că poate fi şi pentru copiii noştri,’ a spus, în cuvântul său, prefectul.
Programul târgului prevede o prezenţă continuă a angajaţilor AJOFM care vor ghida tinerii şi grupurile de elevi pe tot parcursul târgului, atât înspre standurile expoziţionale cât şi spre zona în care se vor aplica teste de orientare în carieră, ce vor fi interpretate pe loc. De asemenea, din oră în oră, se va ţine câte un workshop interactiv, la care ei vor putea participa.
‘Dvs, tineretul, sunteţi baza economiei româneşti, a IMM-urilor din ţara noastră, coloana vertebrală a economiei, care dau peste 80% din PIB-ul României. Prin faptul că unii dintre voi, astăzi, probabil, vă veţi alege o meserie, înseamnă că veţi aduce un plus de valoare economiei româneşti. Vă urez mult succes, să vă înfiinţaţi propriile voastre afaceri, realizând ceea ce vă doriţi’, a spus reprezentantul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), prim-vicepreşedintele Ioan Mintaş.
Evenimentul are program zilnic în intervalul orar 8 – 17, iar joi, 5 mai, va participa la Târg şi ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.