Noul dirijor permanent al Filarmonicii de stat din Oradea este tânărul croat Andrej Vesel, care a acceptat oferta conducerii acestei instituţii muzicale, în locul maestrului Romeo Rîmbu care s-a pensionat.
Cunoscut publicului meloman orădean prin cele două concerte cu programe distincte prezentate de Ziua oraşului, pe 12 şi 13 octombrie 2023, Andrej Vesel a dirijat la finele săptămânii şi cele trei concerte de An Nou ale filarmonicii.
‘În octombrie a fost prima ocazie de a colabora, dar şi o provocare, cu două programe diferite, cu atât mai mult cu cât pentru 12 octombrie, Andrej a propus o lucrare de Lutoslawski, în primă audiţie la Oradea, inclusiv pentru orchestra noastră, o creaţie contemporană ce presupunea o altă implicare din partea orchestrei şi o altă abordare. Însă Andrej s-a dovedit a fi un bun lider, dincolo de profesionalismul de care a dat dovadă, cu şcoala de dirijat vieneză, a demonstrat că poate să ţină în mână foarte bine orchestra, să şi-i apropie ca oameni. S-a creat o legătură foarte frumoasă între noi toţi şi am început să purtăm discuţii în ideea de a-l avea cât mai aproape. Pentru că s-a simţit o chimie foarte bună între orchestră şi el, dar inclusiv între public, întreaga echipă a filarmonicii şi Andrej,’ a declarat luni, în conferinţă de presă, managerul Filarmonicii orădene, Carmen Rus.
Andrej Vesel îşi va intra în atribuţii începând cu stagiunea 2024/2025, când va conduce cel puţin opt concerte, însă primul său concert în această calitate va avea loc în programul estival, în cursul lunii august.
Noul dirijor permanent a semnat luni contractul de muncă, pe perioadă determinată, aşa cum este permis legal, însă, a precizat Carmen Rus, există posibilitatea de a-l prelungi. Alături de el în acest moment important s-au aflat şi părinţii lui împreună cu prietena sa, Bella, pianistă.
‘I said yes!’, a spus, zâmbind, dirijorul. Acesta a continuat, în limba engleză, afirmând că învaţă intens limba română, astfel încât să comunice şi mai bine. Are multe idei pentru noua stagiune, însă vor fi anunţate la timpul potrivit. Ceea ce a dorit să evidenţieze, având în vedere cele două concerte din octombrie, a fost ‘capacitatea uriaşă a orchestrei’, ‘foarte cooperantă’, care a dovedit după doar trei repetiţii mult profesionalism.
‘Muzicienii vor să lucreze, sunt foarte motivaţi. Aşa că nu voi fi speriat abordând nişte repertorii mari, sau poate noi, chiar unele compoziţii renumite ale secolului XX. Şi nu doar muzică clasică, Mozart, Beethoven sau Haydn, deşi vor fi şi acestea, dar nu numai. Vă veţi putea aştepta şi la alte surprize de genul concertului de Lutoslawski,’ a precizat Andrej Vesel.
Deşi va locui în Viena, având legături bune de transport cu Oradea, dirijorul va fi prezent de multe ori în oraşul Art Nouveau, pentru a-şi îndeplini sarcinile, continuând să susţină concerte în străinătate cu orchestra sa personală.
Maestrul Romeo Rîmbu a activat ca dirijor permanent din 1990, s-a pensionat recent, fiind în continuare cadru universitar. Cel de al doilea dirijor permanent al orchestrei simfonice este Janko Zsolt.
Andrej Vesel are 32 de ani, s-a născut în capitala Croaţiei, Zagreb şi a început formarea muzicală cu studiul pianului. În anul 2015 a absolvit Academia de Muzică din Zagreb, unde a studiat cu celebrul pianist Vladmir Krpan. În continuare a urmat cursurile de Dirijat Orchestră cu Johannes Wildner la Universitatea de Muzică din Viena, la încheierea studiilor susţinând un concert cu Vienna Radio Symphony Orchestra la ‘Sala de Aur’ de la Musikverein, Viena. În paralel cu cursurile de dirijat-orchestră, a absolvit şi cursul de dirijat coral cu maestrul Alois Glazner. De asemenea, a participat la masterclass-uri susţinute de personalităţi artistice, precum Marin Alsop, Riccardo Chailly, Christian Ehwald şi alţii.
În anul 2017, Andrej Vesel a fondat propria sa orchestră, împreună cu pianistul român Ioan-Dragoş Dimitriu, aceasta fiind denumită ‘Ton der Jugend Symphonieorchester Wien’, care are apariţii regulate la Wiener Konzerthaus. În calitate de dirijor, Vesel s-a aflat deja la pupitrul unor orchestre importante din Palestina, Germania, Slovenia , precum şi în România la Braşov, Oradea, Satu-Mare şi Sibiu. În momentul de faţă, Andrej Vesel este deţinătorul bursei croate ‘Vecernjakova domovnica’ la categoria muzică şi a Bursei ‘Richard Wagner’ pentru Festivalul din Bayreuth, Germania.