Prin cele 29 de proiecte depuse până în prezent de tinerii fermieri bihoreni din diaspora, din totalul celor 202 depuse în ţară, judeţul Bihor se află pe locul doi, după Bistriţa-Năsăud, a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Bihor, Cristian Buzlea.
‘Am avut câteva discuţii cu unii dintre ei, care mi-au mărturisit că voiau de mult să se întoarcă acasă. S-au bucurat şi au profitat de această oportunitate pentru a se întoarce alături de cei pe care au fost nevoiţi să-i lase acasă, părinţi, bunici sau chiar familii. Un câştig al experienţei dobândite în străinătate vor fi bunele practici pe care le-au observat în agricultura din altă ţară şi pe care ei vor dori să le aplice în propria lor afacere’, a declarat directorul OJFIR Bihor.
Deşi prima sesiune destinată tinerilor fermieri din diaspora a fost deschisă în luna ianuarie, în primele două luni nu s-au depus proiecte, nici în Bihor, nici în ţară. În martie abia au fost depuse cinci proiecte în judeţ, care au fost evaluate, fiind 17 înregistrate la nivel naţional. Un proiect a fost retras din cauza lipsei unor documente şi a fost redepus luna următoare. În prezent cele patru proiecte sunt închise, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să fie semnate contractele.
În etapa a patra, respectiv în perioada 5 aprilie – 5 mai, la OJFIR Bihor au fost depuse 25 de cereri de finanţare, proiecte ale tinerilor din diaspora, din cele 185 înregistrate la nivel naţional. În prezent, proiectele sunt în procesul evaluării, urmând ca beneficiarii să fie notificaţi în vederea transmiterii către OJFIR a documentelor de contractare şi ulterior, semnarea contractelor.
‘A fost o măsură care a început puţin mai greu, dar s-au văzut rezultate după ce ea a fost promovată mai intens. Am încercat să o promovăm cât mai mult, atât la nivel naţional prin autorităţile publice locale, prin familiile tinerilor plecaţi în străinătate, dar, în ultima perioadă, şi prin alt sistem de promovare, respectiv prin consultate şi ambasade. Ministrul Adrian Oros a avut recent o videoconferinţă cu românii din Italia şi chiar eu am avut o întâlnire cu ambasadorul României în Italia în cursul acestei săptămâni, unde am discutat despre această posibilitate de finanţare,’ a precizat Cristian Buzlea.
Având în vedere sistemul de depunere online a documentelor, nu a fost necesar ca tinerii fermieri să vină fizic în România, ei activând în locurile de muncă din străinătate. În schimb, pentru procedurile de evaluare, mai ales la vizita pe teren a angajaţilor OJFIR, tinerii vor trebui să fie la faţa locului.
‘După semnarea contractului, ei vor primi şi prima tranşă de plată. Din sprijinul de 40.000 de euro, ei vor primi 30.000 de euro. Începând cu a doua zi după ce le intră banii, trebuie să şi implementeze planul de afaceri. Unul dintre obiectivele fixate în implementarea acestor planuri de afaceri este şi cel legat de stabilirea beneficiarului în localitatea unde îşi are sediul social şi punctul de lucru al noii activităţi. Este o măsură specifică prin care noi vrem să-i aducem pe tinerii români din diaspora acasă’, a mai precizat Buzlea.
Proiectele tinerilor din diaspora sunt în general mixte şi se regăsesc în sectorul legumicol şi pomicol (livezi de măr, păr, prun) şi zootehnie, în special ferme de creştere a vacilor pentru lapte.
‘Practic, tânărul fermier preia exploataţia agricolă de la părinţi, bunici şi neamuri. Au făcut o preluare naturală, dar ei vin cu planuri de investiţii noi, care, în general, converg cu ceea ce au făcut în străinătate. Noi ne adresăm doar celor care au lucrat în zona agricolă – vegetală, zootehnică şi agro-alimentară – şi care s-au profesionalizat, cum s-ar spune, la locul de muncă. O parte bună din bani vor să o investească şi în procesare la nivelul fermei, un aspect foarte benefic şi important’, a mai afirmat directorul OJFIR.
Tinerii fermieri din diaspora mai pot depune proiecte până în data de 5 iulie 2021, sesiunea de primire a cererilor de finanţare pentru submăsura 6.1 ‘Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’ dedicată celor din diaspora fiind prelungită astfel de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).