Trei atracţii naturale din comuna Căbeşti au devenit arii naturale protejate de interes judeţean, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Bihor.
Potrivit unui comunicat al CJ, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate le va integra în reţeaua Natura 2000 prin conectarea lor la situl Natura 2000 Pădurea Craiului – Defileul Vadul Crişului.
Cele trei atracţii sunt: Valea Dâlbii – Peştera Uşorilor – Cheile Strâmturii, Râul Pietrificat de pe Sohodolul Căbeştilor (Valea Gropii) şi Cucuruzul – Valea Cascadei – Valea Iederii de pe Sohodolul Căbeştilor.
‘Este un proiect inedit. Sunt convins că acest proiect este unul unic. Practic, judeţul Bihor a întocmit o documentaţie pentru ca anumite obiective din comuna Căbeşti, obiective cu potenţial turistic important, să fie cuprinse într-o zonă naturală protejată şi în felul acesta să creăm condiţii pentru protejarea mediului înconjurător, dar şi pentru ca oamenii să poată să se bucure de ceea ce ne oferă natura în judeţul nostru. Am fost în teren cu echipa Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi cu doamna primar din comuna Căbeşti. Un asemenea obiectiv va contribui la dezvoltarea zonei atât din punct de vedere economic, cât şi turistic. E vorba de o arie de peste 100 de hectare care cuprinde toate cele trei obiective şi odată instituit acest regim de arie protejată, va exista posibilitatea accesării unor fonduri europene’, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan.
Toate cele trei obiective, ce însumează o suprafaţă de 109,7 hectare, se situează în Munţii Pădurea Craiului.
Primul obiectiv, Valea Dâlbii – Peştera Uşorilor – Cheile Strâmturii, se întinde pe o suprafaţă de 27,2 hectare, Râul Pietrificat pe o suprafaţă de 59,8 hectare, iar Cucuruzul – Valea Cascadei – Valea Iederii se întinde pe 22,8 hectare.
‘Valea Sohodolului, cu întreg peisajul, dar mai ales cu Râul Pietrificat şi stânca numită ‘Cucuruz’ este o zonă unică, cu o geologie complexă şi apă cu proprietăţi chimice aparte. În zonă au fost păstrate atât peisajul, cât şi calitatea apelor subterane şi de suprafaţă, care au determinat apariţia unor fenomene naturale unice,’ se precizează în comunicat.