Trei câini de rasă pierduţi pe străzile din Oradea, un labrador, un ciobănesc german şi un husky, au fost redaţi familiilor care îi căutau datorită microcipurilor pe care le aveau, a informat marţi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor.
‘Doar la acest sfârşit de săptămână, poliţiştii de la protecţia animalelor bihoreni au reuşit să readucă bucuria revederii în sufletele pline de tristeţe ale proprietarilor a trei câini, care fuseseră pierduţi de stăpâni şi găsiţi de poliţişti. Spre norocul tuturor, câinii în cauză erau microcipaţi şi aveau microcipurile introduse în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân (R.E.C.S), astfel încât proprietarii acestora au putut fi identificaţi,’ a transmis, în comunicat, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, Alina Fărcuţa.
Este vorba despre un labrador şi un ciobănesc german, care au fost găsiţi de poliţiştii de la protecţia animalelor pe strada Clujului din municipiul Oradea, căutând dezorientaţi drumul spre casă. La rândul ei, proprietara acestora îi căuta disperată de câteva zile, aceştia fiind postaţi şi pe reţelele de socializare. Pentru că ambii câini erau microcipaţi, poliţiştii au identificat imediat proprietara, ambii câini fiind preluaţi, cu bucurie, de familie.
Un alt câine pierdut, un metis de husky, a fost găsit de poliţiştii de la protecţia animalelor, luni dimineaţa, în Parcul Traian din municipiul Oradea, aşteptând istovit, în faţa unui magazin, căutând cu privirea stăpânul care să îl ducă înapoi acasă. Câinele scăpase din curte şi era căutat de proprietar de mai multe zile. Pentru că era microcipat, şi în acest caz s-a reuşit identificarea proprietarului, care l-a revendicat de îndată.
Având în vedere contextul în care aceşti câini au fost pierduţi, proprietarii au fost sfătuiţi să acorde o atenţie sporită asigurării ţarcurilor şi gardurilor de la adăposturile câinilor în cauză.
Pe lângă rolul important al microcipării, poliţiştii atenţionează asupra faptului că microciparea este o obligaţie a proprietarilor/deţinătorilor de câini, conform art.8 pct 4 din OUG nr. 155/2001, modificată, sancţiunea prevăzută pentru nemicrocipare fiind amenda între 5.000 şi 10.000 de lei.