AcasăStiri generaleBihor: Un bărbat de 27 de ani a fost rănit după ce...

Bihor: Un bărbat de 27 de ani a fost rănit după ce i-a luat foc balotiera pe câmp

Oradea, 19 iul / Agerpres/ – Un bărbat a fost rănit, miercuri, după ce un incendiu a cuprins utilajul agricol cu ajutorul căruia făcea baloţi de paie, pe un teren din localitatea Ciuhoi, comuna Sâniob, a informat, într-un comunicat, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ‘Crişana’ al judeţului Bihor.

Potrivit sursei, apelul pentru intervenţia pompierilor a fost primit miercuri, în jurul orei 12.10, prin Sistemul Unic 112.

ISU Bihor a mobilizat imediat, la locul indicat de apelant, echipajele de pompieri militari din cadrul Gărzii Sălard, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi cu ambulanţa SMURD a subunităţii, alertând totodată şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sâniob (SVSU Sâniob).

Pompierii militari paramedici au acordat îngrijirile care se impuneau şoferului utilajului, care s-a rănit în timp ce decupla balotiera de tractor, iar echipajele de stingere şi membrii SVSU Sâniob au lichidat rapid incendiul, care se manifesta la balotieră şi la vegetaţia uscată din zonă, împiedicând extinderea flăcărilor la tractor.

‘Bărbatul, în vârstă de 27 de ani, care a suferit arsuri minore la palme, a refuzat transportul la spital. În urma evenimentului, generat, cel mai probabil, de o defecţiune la utilajul agricol, s-a soldat cu arderea balotierei, în proporţie de 80%, şi a vegetaţiei uscate, pe o suprafaţă de circa 600 de metri pătraţi,’ se arată în comunicatul ISU.

Pompierii militari avertizează şi atrag atenţia asupra utilajelor folosite în campania agricolă.

Pentru prevenirea producerii unor astfel de evenimente soldate cu pagube însemnate şi în unele cazuri, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, pompierii militari bihoreni recomandă agricultorilor să respecte mai multe reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor, specifice perioadei de recoltare şi depozitare a cerealelor.

Astfel, tractoarele, combinele şi celelalte maşini agricole folosite la recoltarea şi transportul cerealelor trebuie să fie revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea produce incendii, lucrările agricole fiind efectuate numai cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei.

Mecanizatorii şi şoferii care participă la campania de recoltare a cerealelor vor fi instruiţi în mod special, pentru a cunoaşte pericolele, cauzele de incendiu, precum şi regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor, mânuirea stingătoarelor şi modul practic de acţiune în caz de incendiu.

Toate maşinile şi utilajele agricole, precum şi cele care au acces în zonele cu vegetaţie uscată sau deşeuri combustibile vor fi dotate cu stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături cu coada de cel puţin doi metri. Alimentarea cu carburanţi se va face în punctele special amenajate. Sunt interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lanuri sau la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole.

Pompierii mai recomandă ca remedierea unor defecţiuni apărute la maşinile şi utilajele agricole să se facă la o distanţă de cel puţin 100 de metri faţă de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetaţie uscată, iar la punctele de recoltare se vor asigura tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, precum şi platforme mobile dotate cu furci, cazmale, coase, găleţi, stingătoare, butoaie cu apă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks