AcasăStiri generaleBihor: Un mic muzeu în aer liber dedicat arhitecţilor Vágó József şi...

Bihor: Un mic muzeu în aer liber dedicat arhitecţilor Vágó József şi László, la Universitatea Oradea

Universitatea din Oradea a inaugurat vineri, de Ziua mondială Art Nouveau, micul parc memorial dedicat arhitecţilor Vágó József şi László, cei care au proiectat o serie de clădiri ale oraşului, printre care şi cele ale Univeristăţii orădene (fosta Şcoală de Jandarmi).

‘Este un muzeu în aer liber care conţine piese de ornament, decoraţie sau provenite din construcţii aparţinând clădirilor proiectate de fraţii Vágó în Oradea. Adică avem elemente de gard şi stâlpii vechi de pe malul Crişului, bucăţi de pardoseli din clădirile universităţii, exponate de tâmplărie, plăci ceramice şi vom aduce şi o poartă din lemn din incinta universităţii, recuperată de la una din clădirile ansamblului construit de fraţii Vago. În curând vom expune nişte plăcuţe cu codurile QR pentru a putea vizualiza clădirile şi istoricul lor’, a declarat, pentru AGERPRES, arhitectul Cristian Puşcaş.

Proiectul amenajării, în campus, a unui muzeu în aer liber dedicat salvării unei părţi din opera celor doi arhitecţi fraţi a fost lansat, în urmă cu un an, în prezenţa rectorului Constantin Bungău, care a agreat, pe loc, iniţiativa. Micul muzeu a fost inaugurat vineri în prezenţa unor arhitecţi, istorici, cadre didactice şi studenţi ai Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, oameni de cultură, oficiali.

Decanul acestei facultăţi, Marcela Prada a mulţumit celor implicaţi în proiect: conf. univ. dr. Cristian Puşcaş, conf. univ. dr. Ramona Novicov, Angela Lupşea şi Adriana Lipoveanu – de la Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor şi reprezentantei firmei care a efectuat lucrările de amenajare, Daniela Ionaşcu.

Arhitectul Cristian Puşcaş, implicat în reabilitarea a numeroase clădiri de patrimoniu din oraş, a declarat că este de datoria cadrelor facultăţii şi a arhitecţilor orădeni să recupereze ce e de salvat din moştenirea Art Nouveau a oraşului Oradea.

‘Îmi doresc ca acest punct muzeal să nu fie foarte bogat. Dacă e bogat, înseamnă că pierdem elemente valoroase din clădirile Art Nouveau ale oraşului, că ornamentele care ajung aici nu mai sunt acolo unde ar trebui să fie. Însă tot ceea ce reuşim să recuperăm este ceva câştigat pentru Oradea’, a mai afirmat arhitectul.

Campusul universităţii orădene a găzduit astfel unul din evenimentele Zilelor Art Nouveau în Oradea, ediţia 2022, ce au loc la Oradea în perioada 9 – 12 iunie.

Tot vineri, de la ora 18:00, în grădina Casei Darvas – La Roche va rula ‘Cinemateca Art Nouveau’ – proiecţie de filme documentare realizate în cadrul proiectului ‘Art Nouveau 2’ , prin programul transnaţional Dunărea.

Programul zilei de sâmbătă, 11 iunie, va cuprinde înainte de masă o serie de tururi ghidate cu tematica ‘Tipografii, reclame şi magazine de epocă’ vor avea loc atât în limba română, cât şi în limba maghiară.

După masă, în Piaţa Ferdinand (din zona teatrului), se va desfăşura un inedit eveniment de artă stradală – Spectacolul la înălţime ‘Grande Madame’, iar în Piaţa Unirii, cei prezenţi se vor putea bucura de un alt spectacol la înălţime numit ‘Armonia Zânelor’.

Evenimentul culminant al Zilelor Art Nouveau va fi spectacolul de muzică, balet şi lumini ‘Art Nouveau peste ani’ ce va avea loc sâmbătă, la ora 21:00, în Piaţa Unirii, intrarea fiind liberă.

În ultima zi a Zilelor Art Nouveau, duminică, 12 iunie, sunt programate alte tururi ghidate în oraş, cu tematica ‘Tipografii, reclame şi magazine de epocă’ (tema mondială a Zilei Art Nouveau), două tururi în limba română, şi două în limba maghiară.

Evenimentele Art Nouveau sunt organizate de Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul Oradea Heritage şi finanţate prin proiectul ‘Întărirea identităţii culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau’ (acronim Art Nouveau 2), proiect cu finanţare europeană, câştigat de Direcţia Arhitect Şef (IAS) din Primăria Oradea, derulat în perioada noiembrie 2020 – decembrie 2022, alături de alţi opt parteneri din străinătate.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks