Universitatea din Oradea a urcat pe locul 14 în clasamentul Metarankingul Universitar 2022, după ce, în anul 2021, s-a aflat pe locul 19, a informat vineri Biroul de presă al Universităţii din Oradea.
Potrivit comunicatului remis, din cele 73 de universităţi din România, din care 53 de stat, doar 31 au reuşit să ocupe un loc în acest clasament bazat pe rankinguri internaţionale şi indicatori de cercetare ştiinţifică din ultimii ani.
‘Planul strategic al Universităţii din Oradea şi reglementările interne care vizează cercetarea, procesul educaţional şi internaţionalizarea duc la eficienţă. Se dovedeşte, astfel, că investiţiile făcute în această direcţie la universitate dau roade. Este important de menţionat faptul că în acest clasament, Universitatea din Oradea aduce acum oraşul Oradea, ca şi centru universitar, pe poziţia numărul şase în contextul naţional al centrelor universitare, după alte câteva centre importante din ţară. Pe viitor ne dorim să creştem şi să fim clasaţi tot mai bine în ranking-urile internaţionale’, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, rectorul Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău.
Clasamentul s-a bazat pe un studiu realizat de către Ministerul Educaţiei. Raportul asupra Exerciţiului Naţional de Metaranking Universitar – 2022 a fost elaborat de cei 9 membri ai Grupului de experţi de înalt nivel, numiţi prin ordin de ministru.
Punctajul obţinut în anul 2022 este semnificativ mai mare decât în anul 2021, crescând cu aproape 30% faţă de anul trecut.
Obiectivul Metarankingului Universitar 2022 a fost să identifice poziţionarea universităţilor româneşti, performante la nivel ştiinţific şi cu vizibilitate internaţională în clasamentele internaţionale.
‘Cifrele spun totul. Universitatea din Oradea se află, în mod evident, pe un trend ascendent în ceea ce priveşte cercetarea şi diseminarea rezultatelor acesteia în publicaţii de certă valoare ştiinţifică,’ a afirmat prorectorul pe Vizibilitate şi Relaţii Internaţionale, prof. univ. dr. habil. Sorin Borza.
Nu în cele din urmă, prorectorul pe Managementul Cercetării şi Calităţii, prof. univ. dr. Sanda Filip, a precizat că ‘prezenţa Universităţii din Oradea în clasamentele internaţionale standardizate, alocarea de resurse constante cercetării ştiinţifice şi o bună gestionare a acestora au facilitat excelenţa în cercetare şi o mai bună vizibilitate internaţională.’