AcasăStiri generaleBihor: Universitatea din Oradea pregăteşte viitorii specialişti pentru joburi 'la mare căutare'

Bihor: Universitatea din Oradea pregăteşte viitorii specialişti pentru joburi ‘la mare căutare’

Universitatea din Oradea oferă programe de studii pentru viitori specialişti cu joburi foarte căutate pe piaţa muncii, precum energetică, robotică, mecatronică, dar se constată în ultimii ani că tinerii ezită să se înscrie la facultăţile care i-ar pregăti pentru domeniile cele mai căutate azi de companii şi de societate şi cu care absolvenţii pot ‘merge la sigur’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, rectorul Constantin Bungău.

‘Noi vrem să atragem atenţia candidaţilor şi părinţilor că există o cerere mare din partea angajatorilor pentru ingineri din zona tehnicii, roboticii, autovehicule rutiere sau tehnologii de fabricaţie, automatizări. La fel pentru inginerii din zona construcţiilor, cadastru sau cei care se ocupă de utilităţi, pentru canalizări sau ingineri din zona energiilor regenerabile şi verzi. Am observat, în ultimii patru-cinci ani – şi pregnant la înscrierile care au început în această săptămână – că numărul candidaţilor înscrişi la aceste programe este mult mai mic decât la specializările umaniste. Probabil se înscriu mai puţini la inginerii din cauza faptului că e o facultate mai grea. Şi specializarea Farmacie e mai puţin căutată de tineri, deşi este foarte cerută pe piaţă. Avem programe foarte căutate de către angajatori. În primul rând energetica. Nu ştiu de ce nu se înscriu la Energetică. Avem puţini absolvenţi comparativ cu solicitările pe care le primim din partea angajatorilor, care vin la universitate şi ne întreabă: Dle rector, câţi absolvenţi aveţi pe domeniul acesta? Dar pe acesta? Am analizat acest aspect şi la nivelul ţării constatând, la fel, o cerere accentuată pe aceste domenii tehnice, inginereşti,’ a precizat Constantin Bungău.

Cadru didactic universitar al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, rectorul afirmă că facultăţile de inginerie, ‘deşi nu uşoare’, sunt specializări foarte cerute pe piaţa muncii, mai cu seamă absolvenţii de Mecatronică, Robotică, dar şi cei de la Litere îşi vor găsi uşor un loc de muncă.

Prorectorul Universităţii din Oradea, Gabriel Bendea, care face parte din corpul didactic al Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial, consideră că în domeniul energetic ‘va fi mereu nevoie de specialişti’, deoarece ‘energia este una din necesităţile vitale ale lumii în care trăim.’ Viitorii energeticieni vor avea de înfruntat o seamă de provocări, de la crize, la descoperirea de noi resurse sau legate de eficienţa energetică.

Opinia sa este întărită de decana facultăţii, Cristina Hora, care afirmă că, mai recent, avântul pe care l-a luat utilizarea surselor regenerabile de energie a făcut să crească şi cererea de ingineri în domeniu.

‘La nivel local şi regional este o acută lipsă de specialişti. Nu este vorba aici numai şi numai despre energia solară, geotermală, eoliană sau hidro, ci despre tot ce înseamnă producerea şi distribuirea de energie’, a precizat decana, într-un comunicat al universităţii.

În acest context, este menţionat că Departamentul de Inginerie Energetică pregăteşte specialişti apţi să răspundă provocărilor cu care se confruntă acest domeniu, indiferent că este vorba de: termoficare, centrale hidroelectrice, furnizare şi distribuţie de energie, firme care proiectează şi realizează instalaţii electrice, termice, parcuri fotovoltaice şi eoliene.

Dacă absolvenţii de Energetică nu au probleme în a-şi găsi un loc de muncă, cei de la specializarea Mecatronică sunt recrutaţi şi, adeseori, chiar angajaţi încă de pe băncile facultăţii, a afirmat directorul Departamentului de Mecatronică şi Robotică al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, Sorin Pater. El afirmă că, în proporţie de 90%, studenţii săi sunt angajaţi, din anul doi, de companiile internaţionale care produc şi utilizează roboţi.

‘Fie că este vorba de proiectarea liniilor tehnologice, fie că vorbim despre absolvenţi care lucrează ca ingineri de execuţie, la liniile de fabricaţie robotizate, cererea de pe piaţa muncii este tot mai mare şi nu reuşim să o acoperim’, a declarat Sorin Pater.

În Oradea au apărut multe companii care lucrează în zona de automatizare şi robotizare, pentru care este nevoie, evident, de specialişti. Directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat al Universităţii din Oradea, Radu Ţarcă, a precizat că, pe fondul nevoii de personal, firmele de profil oferă stagii de practică plătite şi chiar recurg la diferite modalităţi pentru a-i câştiga de partea lor pe tinerii specialişti.

‘Sunt puse la bătaie burse speciale, de formare în interiorul companiei. Astfel, absolvenţii trec prin mai multe departamente ale unei companii, ca stagiari, învăţând cum funcţionează şi găsindu-şi locul cel mai potrivit’, a explicat Ţarcă. Nu în ultimul rând, a adăugat acesta, odată cu creşterea cererii de ingineri pe piaţa forţei de muncă, cresc şi salariile acordate de aceste companii.

Potenţiale cariere de succes pot avea şi absolvenţii Facultăţii de Litere. Mai ales cei de la germană-franceză sunt căutaţi de companii cu profil industrial, transporturi sau din sfera serviciilor.

‘Companii internaţionale caută tineri cu foarte bune abilităţi de comunicare. Studenţii sau absolvenţii noştri, care au dovedit o bună disciplină a muncii şi au rezultate academice bune sunt preluaţi de companii şi formaţi pe specificul muncii pe care urmează să o desfăşoare. Orice student care e peste medie îşi poate găsi un job, chiar în timpul studiilor’, a menţionat decana Facultăţii de Litere, Veronica Buciuman. De asemenea, ea este convinsă că ‘va fi mereu nevoie de buni cunoscători ai limbii române’.

Nu în cele din urmă, meseriile din domeniul culturii recuperează teren, precum managerul cultural, o ocupaţie în plină ascensiune, fiind căutate persoane instruite în organizarea de evenimente culturale, festivaluri, promovarea artiştilor, traduceri, munca în edituri, copywriting etc., domenii în plină dezvoltare.

‘Aşadar, locuri de muncă sunt. E nevoie de puţin curaj şi de cunoaşterea pe care oricine şi-o poate însuşi în anii de facultate,’ conchide comunicatul Universităţii.

Universitatea din Oradea are disponibile, pentru acest an universitar, 1916 locuri bugetate şi alte 3666 cu taxă. Din prima categorie 70 de locuri sunt dedicate elevilor ce provin din mediul rural.

În ce priveşte studiile de master sunt 875 de locuri bugetate şi 2360 locuri cu taxă. La master au apărut specializări noi, cum ar fi: Medicină – Educaţie nutriţională şi fitoterapie şi Litere – comunicare profesională şi interculturală – traduceri specializate.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks