Acasă55Bihor: USR Oradea a creat un site dedicat proiectului viitorului cosmoparc, unic...

Bihor: USR Oradea a creat un site dedicat proiectului viitorului cosmoparc, unic în România

Oradea, 21 nov / – USR Oradea a anunţat, marţi, lansarea site-ului pentru viitorul parc ştiinţific şi astronomic din oraş, www.cosmoparcoradea.ro, un proiect despre care afirmă că este unic în România.

Pentru realizarea acestui proiect, filiala a depus două amendamente la Primăria Oradea pentru finanţarea unui studiu de fezabilitate.

‘Primul amendament, depus în martie, a fost respins, iar la al doilea, în august, ni s-a propus să-l depunem ca proiect cu bugetare participativă, or, acestea sunt finanţate cu sume foarte mici. Vom depune din nou acest amendament pentru bugetul din 2024, pentru că valoarea studiului de fezabilitate s-ar ridica la peste 500.000 de euro. Ce este foarte bine la acest proiect foarte mare, probabil de câteva zeci sau sute de milioane de euro, este că el se poate etapiza şi se poate da în funcţiune pe module’, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele USR Oradea, Dan Palaghianu, iniţiator al acestui proiect, alături de vicepreşedintele USR Bihor, Mihai Şvab, candidat USR pentru Parlamentul European.

Potrivit lui Dan Palaghianu, proiectul Cosmoparc Oradea este unul pe termen lung, cu beneficii însă şi pe termen scurt. Se propune construirea unui parc ştiinţific şi astronomic, întins pe o suprafaţă de circa zece hectare, având în vedere trei obiective importante, ce ţin, în primul rând, de istoria Oradiei – gazda observatorului astronomic construit în 1459, apoi aspectul educativ al tinerei generaţii prin activităţi extraşcolare şi, de asemenea, contribuţia la economia oraşului prin adăugarea unei noi componente turismului cultural.

Daniel Palaghianu a subliniat faptul că ‘Oradea este unul din oraşele care au deschis lumii drumul către observarea universului’ şi că instrumentele astronomice din perioada Renaşterii sunt păstrate şi expuse în Muzeul Ţării Crişurilor, existând mai multe organizaţii interesate în a reînvia interesul pentru astronomie în oraş, ‘dar, din păcate fără un suport real din partea administraţiei’. S-a pierdut şi centrul de excelenţă pentru pregătirea olimpicilor la astronomie, în detrimentul Sucevei, a spus acesta.

‘Într-un fel mă bucur că s-a dezvoltat şi la Suceava, deoarece nepotul meu, băiatul fratelui meu, este câştigătorul Olimpiadei naţionale de astronomie şi tocmai s-a întors de la Beijing, unde a participat la Olimpiada internaţională de astronomie. Este ca junior în cadrul echipei, dar a obţinut un rezultat bun’, a precizat Palaghianu. De altfel, liderul USR Oradea a menţionat că nu întâmplător a fost iniţiator al acestui proiect, chiar fiul său fiind absolvent de studii superioare în inginerie aerospaţială, la Florida.

USR Oradea a organizat în septembrie un mini cosmoparc în Cetatea Oradea pentru a oferi copiilor şi părinţilor orădeni o mostră în miniatură a viitorului parc astronomic. Evenimentele cuprinse în programul unui week-end – cu ateliere distractive de chimie, matematică, un planetariu mobil la care s-a stat la coadă pe tot parcursul zilei şi nopţii şi demonstraţii ştiinţifice au avut ‘un succes neaşteptat’, a precizat Palaghianu.

Iniţiatorii au lansat în vară şi o petiţie pentru susţinerea acestui proiect, semnată până în prezent de peste 800 de orădeni.

Potrivit vicepreşedintelui USR Bihor, Mihai Şvab, parcul ştiinţific şi astronomic are nevoie de susţinea administraţiei locale pentru demararea lui şi se va putea realiza ulterior, eventual, prin fonduri europene. El a prezentat imagini ale unor asemenea investiţii realizate în SUA – Kennedy Parc Center – Florida; Space Center din Houston, ori din Europa precum cele de la Toulouse, Franţa, Transninne-Belgia şi Asia, din Hanoi, Vietnam.

Conform proiectului USR, Cosmoparcul Oradea va cuprinde un Big Bang Dom, simulator care va reproduce vizual procesul de formare a universului, un observator astronomic, un centru educaţional pentru ateliere, conferinţe şi alte activităţi educative, o reconstituire, la scară, a sistemului solar cu panouri explicative, restaurante tematice cosmice şi magazine de suveniruri, inclusiv echipamente pentru astronomi amatori, cărţi şi artă, totul într-un ‘plămân verde’ al oraşului, în Parcul Armonia, cu plimbări cu barca şi o zonă pentru picnic.

Palaghianu a mai subliniat că, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene pentru Turism, în oraşele mai mici este în creştere turismul, datorită factorului ‘autenticitate’. Astfel, deşi bine cotat ca oraş turistic, ‘Oradea are nevoie de mai mult, de o strategie integrată pentru turismul cultural de care să beneficieze atât orădenii, cât şi cei care o vizitează’.

‘Turiştii culturali sunt atraşi de patrimoniu, dar tot mai mult de locuri speciale cum sunt parcurile tematice, evenimente precum pieţe şi festivaluri, de industrii creative ca designul, moda şi arhitectura, precum şi de ambientul urban general, dinamic şi verde. Datele Organizaţiei Mondiale a Turismului arată că aproximativ 40% din turismul internaţional este motivat cultural, iar acest procent este în creştere în ultimii ani. 72% dintre cei din generaţia milenială preferă să îşi cumpere experienţe în loc de bunuri materiale’, a subliniat preşedintele USR Oradea, candidat pentru primăria municipiului. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks