Un grup de 63 de elevi cu rezultate deosebite la olimpiadele naţionale a fost prezentat vineri, de conducerea Colegiului Naţional ‘Emanuil Gojdu’ din Oradea, în sala festivă a şcolii, alături de profesorii lor cu care au reuşit, şi în acest an, să facă performanţă.
Din cele 63 de premii obţinute în competiţiile olimpice naţionale, opt sunt premii I, cinci premii II, 14 premii III, restul menţiuni şi premii speciale. Gigantul Microsoft a anunţat că va face un studiu de caz la Colegiul Gojdu, deoarece la Concursul naţional Minecraft Education Edition, din şase premii, patru au fost câştigate de elevi gojdişti.
Între cele opt premii I se remarcă Premiul I obţinut, în premieră de judeţul Bihor, la Olimpiada de limba şi literatura română, prin Ana-Maria Şandor, din clasa a X-a E, prof. Dana Puşcaşiu, precum şi Premiul I la Chimie câştigat de Vlad Iova, clasa a XII-a F, prof. Aniţa Luncan, care a primit şi Premiul special pentru cea mai bună lucrare teoretică şi practică, fiind şi calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Chimie.
‘Pentru mine, a fost, pur şi simplu, magic. La primirea subiectului, am fost foarte bucuroasă, deoarece mi-a căzut pe exact ceea ce mă consideram eu a fi mai sigură, anume destinul tragic al omului modern. Am putut să mă folosesc de exemplele mele preferate din cultură şi literatură, cum este cartea lui Bulgakov ‘Maestrul şi Margareta’. Omul modern, căutând mereu să obţină în afara lui cât mai multe bunuri, cât mai multă faimă şi glorie, am impresia că a uitat să se bucure de lucrurile mărunte şi a uitat de bunătate, să fie prezent în momentul în care trăieşte şi să se bucure de viaţă’, a declarat, pentru AGERPRES, Ana-Maria Şandor.
De obicei, Premiul I la această disciplină era adjudecat, tradiţional, de elevi din Iaşi, Cluj sau Bucureşti.
‘Ne considerăm foarte privilegiaţi să avem o elevă precum Ana-Maria care să ia pasiunea pentru limba şi literatura română şi să o ducă la un nivel atât de înalt, încât să ia premiul I la nivel naţional. E o performanţă care în şcoala noastră nu s-a mai întâmplat. Şi din câte ştim, nu s-a mai întâmplat nici la nivel de judeţ, ceea ce ne face foarte fericiţi’, a declarat, pentru AGERPRES, directoarea Colegiului Gojdu, prof. Anca Mile.
Vlad Iova nu este doar foarte bun la chimie, dovedit prin premiul I câştigat, ci este şi şeful de promoţie al generaţiei sale, cu medii de 10 pe linie, în cei patru ani de liceu. A mărturisit că a aşteptat cu nerăbdare această competiţie, pentru a-şi revedea colegii din ţară, că s-a bucurat şi pentru reapariţia probei practice, esenţială la o ştiinţă precum chimia, şi că îi pare rău că a fost ultima Olimpiadă la care poate participa. Vrea să studieze în continuare Medicina militară, la Bucureşti.
Profesoara Anca Mile a dorit să le mulţumească tuturor elevilor premiaţi şi profesorilor lor, pentru munca depusă şi performanţele atinse.
‘Sunteţi mândria şcolii noastre şi acest lucru sper să vă însoţească toată viaţa. În spatele rezultatelor voastre se află nişte profesori extraordinari care au ştiut să vă pregătească şi să vă motiveze ca să ajungeţi la acest nivel’, le-a spus Anca Mile.
Printre cadrele didactice menţionate, unele adevărate legende ale şcolii pentru numărul mare de premii aduse an de an, s-au aflat profesorii Aniţa Luncan (chimie), Maria şi Adrian Niţă (informatică, minecraft), Dana Puşcaşiu (română), Gelu Serea (istorie), Livia Mircea (franceză), Viorel Mititean şi Daniela Berchez (fizică), Dora Anderson (geografie).
Ziariştii prezenţi au avut ocazia să adreseze întrebări în acest cadru mai puţin formal atât profesorilor cât şi elevilor premiaţi. Unul dintre profesorii cei mai renumiţi, Adrian Niţă a amintit, că de trei ani, programa la gimnaziu s-a modificat, ţinând pasul cu noutăţile, fiind introduse minecraft şi studiul roboticii, regăsite şi la nivel de concurs naţional.
‘Anul acesta putem spune că a fost un vârf al performanţei, care a atras atenţia şi gigantului Microsoft, care va face în perioada următoare un studiu de caz pe Colegiul Gojdu. De ce? Pentru că la concursul sponsorizat de ei la minecraft, din şase premii la nivel naţional, patru au fost obţinute de către copiii de la noi din şcoală. Iar acum două zile au venit şi restul rezultatelor, a fost destul de dificil să facă jurizarea, să departajeze proiectele, astfel încât am avut bucuria să aflăm că 12 dintre elevi au obţinut menţiune I, deci toţi participanţii de la Gojdu, au primit premii şi menţiuni, lucru care este extraordinar şi cu care ne mândrim’, a afirmat prof. Adrian Niţă.
Potrivit profesoarei Dana Puşcaşiu, pentru a-i onora cum se cuvine, o ediţie specială a revistei şcolii, ‘Ţara visurilor noastre’, va fi dedicată doar olimpicilor naţionali.
La final, reprezentanţii presei au imortalizat o fotografie de grup în aer liber cu toţi olimpicii la nivel naţional, de până acum, şi profesorii lor. Lista nu este completă însă, a mai spus directoarea, urmând şi alte competiţii în special sportive, fără a mai pune la socoteală olimpicii la nivel judeţean.