AcasăStiri generaleBihor: Vechea hală a Pieţei Cetate va fi refăcută din sticlă; ruinele...

Bihor: Vechea hală a Pieţei Cetate va fi refăcută din sticlă; ruinele pereţilor distruşi de incendiu- recondiţionate

Oradea, 25 aug/ Agerpres/ – Vechea hală a Pieţei agroalimentare Cetate, care este monument istoric, distrusă într-un incendiu în anul 2020, va fi refăcută cu pereţi din sticlă, într-un concept modern, păstrând la exterior ruinele recondiţionate ale zidurilor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Oradea, Florin Birta.

‘Vechea hală era monument istoric, dar a fost distrusă în mare parte în incendiu. În urma discuţiilor cu specialiştii din Ministerul Culturii şi cu cei de la Direcţia Judeţeană de Cultură, se propune realizarea unei noi structuri, simple, la o distanţă de circa 1,5 metri de ruinele vechii hale. Ruinele vor fi păstrate pe amplasamentul respectiv, pe lateral, dar şi în faţă, după ce vor fi recondiţionate pentru a rezista vremii. Deci, la 1,5 metri în interior, se va construi o nouă structură pe profil de aluminiu, cu pereţi din sticlă. Pe partea de exterior, aceşti pereţi vor fi gravaţi astfel încât să redea vizual vechea hală. Aceasta a fost o propunere a arhitecţilor, aprobată în unanimitate de către cei din Comisia de cultură şi considerată cea mai bună soluţie de construcţie a halei C1. Ruinele monumentului istoric vor rămâne practic în picioare’, a explicat primarul.

În primă etapă vor avea loc amenajarea şi reconstrucţia halei C1, care a ars, având o suprafaţă de 1.770 metri pătraţi. Acolo vor fi 21 de module în sectoarele de flori, 20 de module în sectoarele de carne şi 28 de module pentru lactate. De asemenea, vor fi amenajate spre strada Cicero 50 de locuri de parcare.

‘Această etapă costă circa 4,4 milioane de euro, inclusiv cei 1,8 milioane de euro din fonduri europene. Dacă se finalizează până anul viitor la final, ne încadrăm la cheltuirea banilor europeni, prin Ro-Hu, ca să nu-i pierdem şi să nu punem în pericol nici partenerii noştri din Ungaria’, a declarat Birta.

În a doua etapă a construirii Centrului de antreprenoriat se va clădi o altă hală foarte mare, cu sector legume-fructe cu 504 mese, sector alimentaţie publică, alte spaţii comerciale, hală sub care se va construi o parcare subterană de 161 locuri de parcare. Noua construcţie va mai avea două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol şi birouri pentru personalul administrativ, alei pietonale, spaţii verzi şi drumuri de acces.

Potrivit primarului, valoarea totală a investiţiei se ridică la circa 100 de milioane de lei (20 milioane de euro), iar documentaţiile sunt realizate, astfel încât se poate iniţia licitaţia pentru întreaga lucrare, urmând ca după selectarea unui constructor, în cursul anului viitor, cel mai târziu în primăvară, să înceapă lucrările la etapa I.

Totodată, continuând discuţiile cu Ministerul Culturii şi cu Direcţia de Cultură, se vor finaliza şi dosarele de clasare pentru acele câteva clădiri implicate în etapa a doua.

Primarul a reamintit că acest proiect pentru transformarea pieţei în Centrul de Antreprenoriat Piaţa Cetate este unul mai vechi, încă dinainte de iulie 2020, fiind împiedicat, în pofida numeroaselor solicitări, vizite şi discuţii, de lipsa avizelor din partea Ministerului Culturii pentru câteva clădiri din acest spaţiu.

În primăvara acestui an, în luna mai, pentru a evita pierderea finanţării europene şi returnarea banilor de către toţi partenerii din proiect, inclusiv din Ungaria, Primăria Oradea a acţionat în instanţă Ministerul Culturii, deoarece timp de doi ani nu a primit de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice deciziile de clasare sau declasare a unor clădiri din acest perimetru, fosta remiză de tramvaie a oraşului.

În paralel, primăria a pregătit proiectul tehnic, pentru a porni lucrările, iar după alte discuţii cu Direcţia Judeţeană de Cultură, s-a ajuns la o decizie prin care acestea se vor demara lucrările, fiind emis un aviz etapizat de construcţie.

În cursul acestei zile, au fost supuse aprobării în şedinţă de consiliu două hotărâri, respectiv documentaţia DALI pentru restaurarea corpului C1 care a ars în incendiu şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru întregul obiectiv.

‘Am făcut acest demers (acţiune în instanţă, n.r.) pentru că eram în imposibilitatea ca, până la finalul anului viitor, să cheltuim cei 1,8 milioane de euro, bani din fonduri europene prin programul Ro-Hu şi nu numai că pierdeam banii, dar puneam în pericol partenerii din Ungaria, care implementează proiectele partenere, să returneze acele sume de bani,’ a spus primarul.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks