asd
AcasăStiri generaleBihor: Violonistul Gabriel Croitoru va deschide noua stagiune a Filarmonicii orădene

Bihor: Violonistul Gabriel Croitoru va deschide noua stagiune a Filarmonicii orădene

Violonistul Gabriel Croitoru va deschide miercuri, 15 septembrie, noua stagiune a Filarmonicii de Stat Oradea, ca solist al Concertului pentru vioară şi orchestră în mi minor, op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, sub bagheta dirijorului permanent Romeo Rîmbu.

Evenimentul muzical va mai cuprinde Simfonia a V-a în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven sau Simfonia Destinului.

‘Concertul pentru vioară şi orchestră este una dintre ultimele lucrări ale compozitorului, bazându-se atât pe talentul de geniu al acestuia, cât şi pe abilităţile sale componistice. Lucrarea s-a născut din colaborarea lui Mendelssohn cu prietenul său, violonistul Ferdinand David, concertmaistru la Gewandhaus Orchestra Leipzig. Interpretată pentru prima dată în anul 1845, lucrarea îmbină armonios caracteristici ale Clasicismului, precum structura acesteia şi forma fiecărei mişcări, cu trăsături şi inovaţii romantice, cum ar fi intervenţia anticipată a instrumentului solistic în introducerea concertului şi unitatea armonică şi melodică a celor trei mişcări’, se arată în comunicatul filarmonicii.

Concertul a fost apreciat de public încă de la prima audiţie şi a intrat rapid în repertoriul violoniştilor, fiind considerat şi astăzi unul dintre cele mai reuşite concerte de vioară din toate timpurile.

Violonistul Gabriel Croitoru este unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români şi, totodată, profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Violonistul numără peste 1000 de apariţii scenice în postură solistică sau alături de Cvartetul de Stat ‘Transilvan’ al Filarmonicii ‘Transilvania’ din Cluj-Napoca. Dinamismul solistului a putut fi observat atât pe scenele româneşti, cât şi pe cele internaţionale. Datorită profesionalismului său artistic, Gabriel Croitoru a primit în anul 2008 dreptul de a cânta pe vioara ce a aparţinut lui George Enescu, aceasta datând din anul 1730.

Simfonia a V-a sau Simfonia ‘Destinului’ este una dintre cele mai cunoscute lucrări de acest gen, faimă atribuită mai ales datorită motivului muzical din incipitul lucrării, supranumit ‘Motivul destinului’.

‘O inovaţie şocantă a perioadei de tranziţie dintre Clasicism şi Romantism o reprezintă apariţia bruscă şi abruptă a motivului, fără a putea fi ascultată o parte introductivă. Chiar dacă această caracteristică a şocat lumea muzicală de la începutul secolului XIX, ulterior a devenit o marcă beethoveniană, utilizată frecvent în industria muzicală şi de film’, se menţionează în comunicat.

La pupitru va fi dirijorul Romeo Rîmbu, profesor universitar în cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii din Oradea şi dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea. Muzician complex, Romeo Rîmbu acoperă o arie largă a manifestării artistice, colaborând ca oboist cu diferite formaţii şi orchestre în România, Germania, Italia, Grecia, Spania, Franţa, Elveţia, fiind multiplu laureat al concursurilor naţionale de specialitate. În ipostază solistică, se remarcă interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de W. A. Mozart în celebra sală Musikverein din Viena.

Concertul inaugural al stagiunii va avea loc miercuri, 15 septembrie, de la ora 19,00, în sala ‘Enescu-Bartok’ a Filarmonicii orădene.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe Bilete.ro şi la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea. Pentru cei fără abonamente, preţurile biletelor încep de la 10 lei (pentru elevi şi studenţi) şi ajung până la 45 de lei, în funcţie de locul ales în sală. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks