Violonistul Răzvan Stoica va susţine joi seară, pe scena Filarmonicii de stat din Oradea, un concert aniversar Niccolo Paganini (27 octombrie 1782 – 27 mai 1840), la 240 de ani de la naşterea compozitorului.
Cu o vioară Stradivarius din 1729, Răzvan Stoica va interpreta, alături de orchestra orădeană, Concertul nr. 4 de Paganini.
‘Prin Paganini, violonistica mondială face un uriaş pas înainte, un pas revoluţionar, care a rămas la temelia scriiturii moderne pentru micul instrument cu patru strune. Paganini şi-a făurit o agilitate instrumentală şi o precizie ce apăreau de-a dreptul miraculoase. Pentru el nu existau dificultăţi tehnice, cele mai complicate poziţii şi combinaţii fiind realizate în aparenţă fără nicio greutate. Ademenit de meşteşugul său rămas legendar până astăzi, violonistul a alunecat în compoziţiile sale spre exaltarea virtuozităţii, dar lucrările lăsate de el conţin şi pagini în care curge o melodică frumoasă, de o nobilă inspiraţie. Cea mai mare parte a lucrărilor de tip concertant ale lui Paganini au fost publicate după moartea compozitorului’, se arată în comunicatul filarmonicii.
Programul concertului săptămânal va începe cu Uvertura ‘Der Schauspieldirektor’ (sceneta comică ‘Directorul de teatru’), K. 486, a lui Mozart. Va urma susţinerea Concertului nr. 4 pentru vioară şi orchestră în re minor, compus de Paganini şi se va încheia cu Simfonia nr. 96 în Re Major ‘Miracol’ a lui Joseph Haydn.
Concertul simfonic va avea loc sub bagheta lui Janko Zsolt, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.
Solistul invitat, violonistul Răzvan Stoica a câştigat în anul 2013 premiul New Talent la Bratislava, fiind primul muzician român cu o asemenea performanţă în istoria acestui concurs iniţiat de Sir Yehudi Menuhin. Are în palmares peste 30 de premii naţionale şi internaţionale, iar din 2009 cântă pe vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729, câştigată în urma concursului Strad Prize, de la Salzburg, unde a avut 170 de contracandidaţi. De-a lungul carierei a susţinut concerte şi recitaluri pe mari scene din Europa, America de Nord şi Asia.
Despre compozitorul austriac Joseph Haydn, organizatorii precizează că acesta face parte, alături de Wolfgang Amadeus Mozart şi Ludwig van Beethoven, din ‘triada clasicilor vienezi’.
Simfonia londoneză, compusă în 1791, poartă numele Miracolul.
‘De ce? La prima audiţie a simfoniei, în iunie 1791, publicul a părăsit locurile din stal şi, cuprins de entuziasm, s-a îngrămădit în jurul scenei pentru a-l vedea pe Haydn cât mai bine. La un moment dat s-a auzit un zgomot asurzitor şi sala a fost învăluită într-un nor de moloz şi praf. Uriaşul candelabru se desprinsese din plafon, căzuse şi se fărâmase exact pe locurile rămase libere prin neobişnuita aglomerare a ascultătorilor în jurul scenei. ‘Miracol, strigau oamenii, a fost un adevărat miracol! Nimeni nu a fost omorât şi nici rănit’ ‘, se arată în prezentarea transmisă de Filarmonica de Stat Oradea.