Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Oradea a sărbătorit, marţi, Ziua Mondială a Libertăţii Presei, ocazie cu care rectorul prof univ dr Constantin Bungău a declarat că e nevoie la nivel mondial de o informare corectă şi trebuie militat în continuare pentru ca jurnaliştii să beneficieze cu adevărat de această libertate.
‘Personal, consider că trebuie scoasă în evidenţă această şansă pe care o are sau ar trebui să o aibă presa la nivel mondial. În statele civilizate are această şansă, dar libertatea nu trebuie transformată sau înţeleasă greşit de către trusturile mass-media care pot să deservească anumite regimuri politice şi ea să nu mai fie liberă. E complicată această problemă a libertăţii presei (…) Ca o concluzie, la nivel mondial avem nevoie de libertate a presei. Noi, cei din lumea civilizată, avem nevoie de o corectă informaţie atât a copiilor, a tinerilor, a noastră, a celor maturi sau a vârstnicilor. Dar, în acelaşi timp, trebuie militat în continuare pentru ca această libertate să fie cu adevărat’, a declarat rectorul Constantin Bungău, pentru AGERPRES.
El a adăugat că programul de studiu Jurnalism de la Universitatea din Oradea se dedică, începând cu anul universitar 2002/2003, şcolarizării unor generaţii de ziarişti care ‘să facă ceea ce trebuie, adică profesia de jurnalist independent şi liber’.
‘Nu-i uşor, pentru că azi educaţia în domeniul jurnalismului se bazează pe evoluţiile tehnicii, pe interdisciplinaritate şi, din păcate, nu este foarte bine răsplătită sau retribuită pentru a fi foarte atractivă în rândul tinerilor. Şi, din păcate, statele nu protejează profesarea meseriei de jurnalist, pentru că azi poţi să fii angajat şi fără diplomă, ceea ce nu mi se pare corect. Profesia trebuie acoperită de educaţie’, a mai subliniat rectorul Universităţii din Oradea.
Ziua mondială a libertăţii presei a fost marcată marţi, la universitatea orădeană, prin cursuri şi seminarii interactive, cu analize şi discuţii asupra unor articole de presă ori materiale TV, pentru a se identifica care sunt limitele libertăţii de expresie.
‘Identificăm care sunt riscurile metodelor neconvenţionale de colectare a informaţiilor (documentarea sub acoperire). Vorbim despre respectul faţă de adevăr şi informarea corectă, despre evitarea derapajelor de la normele profesionale care se impun, despre responsabilitatea faţă de sursele ziaristului şi faţă de propria semnătură’, a declarat, pentru AGERPRES, lect univ dr Carmen Ungur Brehoi,.
Ea a adăugat că Ziua Libertăţii Presei evocă rolul crucial al jurnaliştilor în apărarea valorilor democraţiei şi asigurarea unui drept fundamental al omului: libertatea de expresie.
Conform lect univ dr Carmen Ungur Brehoi, o presă liberă, independentă trebuie să aibă acces neîngrădit şi să fie capabilă să caute informaţii reale pe care să le ofere publicului. Acest drum poate fi greu pentru jurnalişti, dar odată ce s-a pus în slujba aflării adevărului şi transmiterii lui către cititori sau telespectatori, un jurnalist trebuie să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a servi libertăţii presei.
Şi Antonia Szabo, studentă în anul III la Ştiinţele comunicării, a subliniat că această meserie de jurnalist nu este făcută pentru oricine. ‘Nu poţi fi slab de înger sau să te panichezi de fiecare dată când vezi un accident sau un caz care, într-adevăr, este mai greu de ‘digerat’. Nu poţi să te implici activ în evenimente, nu poţi să schimbi realitatea, tu eşti doar canalul de transmitere a informaţiei’, a afirmat ea.
Tânăra studentă a oferit şi un răspuns la întrebarea de ce este importantă libertatea presei. ‘Pentru a putea să fii conştient de ce se întâmplă în jurul tău, să poţi lua atitudine, să nu apară efectul ‘omului care locuieşte în peşteră’. Eşti parte din societate, faci parte dintr-o comunitate, nu doar pasiv, ci şi în mod activ, creativ. (…) Eşti jurnalist? Fii adevăr, fii onoare, fii dreptate, fii vocea poporului, reprezintă cu coloană vertebrală cetăţenii ţării tale şi nu îţi vinde identitatea doar pentru un ego mai mare’, a conchis studenta Antonia Szabo.
Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a fost înfiinţată în cadrul Universităţii din Oradea începând cu anul universitar 2002-2003.
Ziua mondială a libertăţii presei este marcată în fiecare an, la data de 3 mai, fiind proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)