AcasăStiri generaleBihor: Ziua Oraşului Oradea, marcată printr-o serie de manifestări festive

Bihor: Ziua Oraşului Oradea, marcată printr-o serie de manifestări festive

Ziua Oraşului Oradea a fost marcată, în prima parte a zilei de joi, printr-o serie de manifestări festive, atât în sala mare a Primăriei, cât şi în Piaţa Unirii.

Astfel, după premierea celor 206 de elevi cu rezultate excepţionale la învăţătură şi a celor 126 de profesori îndrumători, în Sala Traian Moşoiu a avut loc şedinţa festivă a Consiliului Local Oradea, la care au participat primarul Florin Birta, viceprimarii Marcel Dragoş şi Antonia Nica, secretarul general al municipiului Eugenia Borbei, consilierii locali, istorici, precum şi alţi invitaţi, printre care episcopul ortodox Sofronie Drincec şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea.

Începând cu 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918, când prin Declaraţia de la Oradea, românii ardeleni îşi afirmau autodeterminarea şi, implicit, dreptul de a-şi decide singuri soarta, pe pământurile natale. Prin publicarea sa, urmată de citirea în Parlamentul de la Budapesta, Declaraţia de la Oradea s-a constituit într-un act premergător important, ce a creat premisele Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, şi 12 octombrie 1944, ziua în care Oradea este eliberată de către armatele române, în Cel De-al Doilea Război Mondial.

În deschiderea şedinţei festive, primarul Florin Birta a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea zilei şi despre valorile care ne definesc.

‘Nu putem despărţi Ziua oraşului nostru de contextul istoric mai larg, ce readuce în prim plan valorile autentice la care ne raportăm, ca societate. Actul de la 1918 nu era posibil fără un ingredient esenţial: educaţia. Înşiruirea de evenimente fericite pentru neamul românesc, din 1918 – 1919, nu era posibilă fără educaţie. Şcoala Ardeleană a creat generaţii luminate şi lideri capabili să schimbe destinele acestui neam. Permiteţi-mi să afirm că Oradea este azi într-un moment fericit al istoriei ei. Suntem într-o perioadă în care punem accentul pe dezvoltare, convinşi fiind că doar aşa putem asigura un viitor mai bun generaţiilor următoare. Sunt convins că în marea majoritate a familiilor orădene, calitatea educaţiei oferite copiilor şi tinerilor reprezintă o preocupare continuă,’ a spus primarul.

În cadrul şedinţei festive a fost vernisată şi expoziţia ‘Centenarul Constituţiei României Mari 1923 – 2023’, din colecţia Muzeului Naţional Cotroceni (MNC), ce poartă pe prima pagină semnăturile olografe ale membrilor guvernului liberal condus de Ion I. C. Brătianu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Miniştri, alături de semnăturile preşedinţilor Adunării Deputaţilor şi Senatului şi cele ale raportorilor celor două Corpuri Legiuitoare. Expoziţia va putea fi vizitată în Sala Mare a Primăriei Oradea, aflată la etajul 1, până pe 25 octombrie.

‘Vreau să mulţumesc Muzeului Naţional Cotroceni, doamnei Anamaria Ludascher, domnului director adj. Sorin Mărgărit, precum şi domnului Grigore Morar şi doamnei Angela Lupşea care au făcut posibil ca azi, la şedinţa solemnă de Consiliul Local, să avem expusă în faţa noastră, Constituţia din 1923 în original. E un eveniment important, un moment unic şi lucrurile se leagă, pentru că după 1918-1919 când România a avut prima constituţie, după primul Război Mondial, României i se alătură trei provincii: Basarabia, Bucovina şi Transilvania”, a precizat edilul.

În continuarea programului dedicat Zilei Oraşului, în Piaţa Unirii a avut loc un ceremonial militar-religios, care a cuprins un Te Deum, oficiat de un sobor de preoţi, condus de episcopul ortodox Sofronie Drincec, urmat de mesajul primarului Florin Birta, adresat publicului şi de discursul directorului Muzeului Ţării Crişurilor, istoricul Gabriel Moisa.

Mai apoi, au fost depuse coroane şi jerbe de flori la statuia Regelui Ferdinand. Manifestările au continuat cu activităţi similare şi la Muzeul Memorial ‘Aurel Lazăr’ şi la statuia acestuia de pe strada care-i poartă numele.

Programul zilei se va încheia în Piaţa Unirii, cu concertul susţinut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ din Cluj-Napoca, condusă de către cpt. Daniel Florin Munteanu şi cu spectacolul ‘Cântec, joc şi vouă bună’, oferit de Ansamblul Folcloric Bihorul, coordonat de Ioan Silaghi.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks