Episcopia Romano-Catolică de Oradea organizează joi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Pământului, în intervalele orare 10,00 – 13,00, respectiv 16,00 – 19,00, în grădina Palatului Episcopal, o serie de programe tematice, la care sunt aşteptate toate persoanele interesate, copii şi adulţi deopotrivă.
‘La fiecare oră fixă va porni câte un grup ghidat, pentru a descoperi arborii de valoare ai grădinii, respectiv zonele special amenajate pentru păsări. În caz de vreme favorabilă, se vor organiza ateliere de creaţie şi concursuri, precum şi ateliere pe tema îngrijirii conştiente a mediului, toate aceste activităţi urmând a fi desfăşurate în aer liber’, se arată într-un comunicat al Episcopiei.
Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, cunoscut şi ca Palatul Baroc din Oradea, este unul dintre cele mai valoroase edificii construite în stil baroc pe teritoriul României. După retrocedarea palatului către episcopie, în anul 2006, Palatul Episcopal în sine şi Grădina aferentă, de 5,2 hectare, au trecut printr-un amplu proces de revitalizare şi reconstrucţie.
Un aspect interesant este faptul că Palatul are o sută de camere şi 365 de ferestre, iar grădina a atras, de-a lungul timpului, vizitatorii prin frumuseţea arborilor seculari, a magnolilor bătrâne şi, mai nou, a parcului dendrologic îmbogăţit şi reamenajat.
Prin parteneriatul cu Primăria Municipiului Oradea, complexul baroc – alcătuit din Basilica Romano-Catolică, Şirul canonicilor şi Palatul Baroc – a fost promovat ca atracţie turistică şi pelerinaj, parcul fiind menţinut în folosinţă publică ca spaţiu deschis – zonă de relaxare, recreere şi reculegere pentru localnici şi vizitatori.
Pe lângă reabilitarea palatului în sine, cu fonduri ungare, Episcopia Romano-Catolică din Oradea a efectuat, printr-un proiect Ro-Hu, ample amenajări de refacere a parcului său dendrologic. În parteneriat cu Universitatea Szent Istvan din Budapesta, în premieră în România, s-a lucrat cu un aparat special pentru a determina starea de sănătate a arborilor. Aici se află un stejar secular de peste 150 de ani, patru magnolii de peste 90 de ani, în jur de 30 de arbori Tisa centenari şi zeci de castani venerabili.
Cu ocazia cartării dendrologice a grădinii efectuate în anul 2019, în acest parc au fost identificaţi 633 de arbori, 237 arbuşti şi 92 conifere. În cursul lucrărilor de reabilitare, prin triere şi toaletare atent planificată a fost scoasă în evidenţă structura originală a grădinii, o atenţie specială acordându-se speciilor rare şi valoroase.
Pe latura vestică a catedralei a fost amenajată o grădină biblică împărţită în parcele rotunde şi rectangulare în tradiţia grădinilor monastice medievale. Pe lângă pomi de rodie şi smochin, butuci de viţă şi plante exotice aşezate în glastre, aici sunt plantate diferite soiuri de cereale, plante aromatice şi utilitare, respectiv bulboase de primăvară menţionate în Vechiul şi Noul Testament. Aici se pot admira, printre altele, straturi de lavandă, linte, muştar, orz, grâu, viţă-de-vie, in şi lemnul Maicii Domnului.
În grădină au mai fost plantate 7.000 de lalele şi încă aproximativ 40 de soiuri de plante, care vor înflori de-a lungul întregului an.