Richard Clayderman, Loredana Groza, Nouvelle Vague, show de drone, spectacole de balet aerian, focuri de artificii sunt doar câteva din atracţiile majore ale celor trei zile de sărbătoare ale oraşului Oradea, oferite gratuit în ‘cea mai complexă şi ambiţioasă ediţie’ de până acum a Festivalului Oradea FestiFall 2023, organizat, în perioada 13-15 octombrie, de Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea) şi Primăria Municipiului Oradea.
‘Din punctul nostru de vedere este cea mai complexă şi ambiţioasă ediţie a Zilelor oraşului Oradea de până acum. Aria evenimentului a fost extinsă la cinci locaţii iconice şi vom avea pentru prima dată trei scene. Sunt în total peste 100 de spectacole, peste 400 de artişti şi invitaţi, de la nivel local, naţional şi internaţional.’ a declarat, marţi, în conferinţă de presă, directorul general al APTOR, Alexandru Chira.
Potrivit acestuia, cele cinci spaţii dedicate sunt Piaţa Unirii, Pietonala Vasile Alecsandri, Palatul episcopal greco-catolic, Piaţa Ferdinand şi Piaţa Libertăţii cu malul Crişului aferent.
Epicentrul evenimentelor rămâne Piaţa Unirii, unde va fi ridicată o ‘scenă impresionantă – centrul de gravitaţie al festivalului’, unde vor evolua cei mai importanţi artişti: Richard Clayderman, trupa franceză Nouvelle Vague, Moonlight Breakfast, Loredana, Mădălina Pavăl şi orchestra, dar şi trupele NOR, Celelalte Cuvinte.
Pietonala Vasile Alecsandri este dedicată artiştilor stradali, care vor circula însă prin tot centrul istoric al municipiului: Light Drumers, Steampunk Travelers şi Light Walkers.
Palatul episcopal greco-catolic, redeschis în premieră anul trecut pentru trei zile, de această dată, sub genericul Palatul creativ, va găzdui expoziţii ale designerilor locali, lucrări ale studenţilor de la Arte, şi în premieră, un târg de fashion sustenabil, cu designeri locali şi regionali.
Piaţa Ferdinand, inaugurată la ediţia din 2022, va oferi, pe scena amenajată, spaţiul pentru distracţie urbană, cu DJ-ei locali şi invitaţi, împreună cu zona rulotelor de mâncare şi baruri.
Piaţeta din spatele Teatrului va fi dedicată activităţilor pentru copii, cu distracţii, ateliere specifice şi work-shopuri diverse.
Pietonala de pe strada Libertăţii, pe malul Crişului Repede, va fi folosită în premieră în FestiFall, unde se va amenaja cea de a treia scenă, program cu muzică internaţională şi jazz, realizat, în premieră, în colaborare cu Jazz in the Park, din Cluj.
Printre momentele deosebit de atractive, directorul APTOR a dorit să menţioneze spectacolul aerian al spaniolilor de la Sylphes, o trupă de 15 acrobaţi care vor oferi, în două seri, o combinaţie de dans, acrobaţie, muzică şi proiecţie live, la peste 30 de metri înălţime.
‘Aceşti acrobaţi vor evolua deasupra publicului, pe cerul înstelat, fiind ancoraţi la o macara. Ei vor performa în 13 şi 14 octombrie. Au mai fost în România, pentru prima dată în Oradea, fiind cunoscuţi în peste 45 de ţări, cu o experienţă de peste 25 de ani în a crea şi a oferi astfel de spectacole,’ a precizat Chira.
Legendarul pianist Richard Clayderman va urca pe scena din Piaţa Unirii în seara zilei de duminică, 15 octombrie, alături de un grup de 12 instrumentişti de la Filarmonica de stat orădeană.
În aceeaşi seară, va evolua şi trupa franceză Nouvelle Vague, care s-a format la începutul anilor 2000, cu mai multe albume de succes, numeroase turnee în lume.
‘În premieră absolută, Nouvelle Vague va captiva publicul orădean, începând cu ora 21, oferind un spectacol muzical ce promite să rămână în amintirea tuturor,’ a menţionat Chira.
O altă premieră o reprezintă implicarea în festival a celor mai importante instituţii de cultură din oraş, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Filarmonica de stat, Muzeul Ţării Crişurilor, Inspectoratul Şcolar, până la liceele din Oradea, care vor oferi programe speciale pe parcursul celor trei zile.
Toate spectacolele vor fi oferite gratuit, spectatorii fiind îndemnaţi doar să-şi rezerve din timp locurile în sălile programate. Directorul general al APTOR a afirmat că bugetul festivalului este de 1.615.000 de lei, la care se adaugă contractele de sponsorizare în valoare de circa 170.000 de lei.
Programul festivalului se poate consulta pe site-ul: www.oradeafestifall.ro