Cinci persoane, între care o alpinistă cu experienţă, au decedat, iar 17 au fost rănite grav pe munte, în cursul anului 2022, se arată în bilanţul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Prahova transmis, joi, de Consiliul Judeţean (CJ).
Conform sursei citate, salvamontiştii prahoveni au participat anul trecut la 678 acţiuni de salvare a persoanelor accidentate, dispărute sau rătăcite în zona montană şi submontană a judeţului.
Cinci persoane au decedat, 17 au fost grav rănite, fiind preluate de elicopterele IGAv-SMURD, iar 368 de persoane au fost predate echipajelor de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean sau SMURD, arată documentul menţionat.
‘Pentru cinci persoane, dintre care şi o alpinistă cu experienţă, turele montane au echivalat cu ultimul drum. Este încă un semnal de alarmă pe care salvamontiştii îl trag în privinţa seriozităţii cu care trebuie abordate aceste trasee. Fără un echipament şi pregătire corespunzătoare, fără cunoştinţe minime privind regulile deplasărilor pe munte sau fără a ţine cont de avertizările meteo, dorinţa de ascensiune se poate transforma într-o tragedie’, spun salvamontiştii.
O alpinistă experimentată a decedat după ce a căzut în Seaca Crucii, acţiunea de recuperare a trupului femeii fiind extrem de dificilă.
De asemenea, tot anul trecut, un turist portughez surprins de furtună în zona Bucşoiu a fost lovit de trăsnet, căzând ulterior într-o prăpastie, iar o turistă echipată necorespunzător şi-a pierdut viaţa după ce s-a împiedicat şi a căzut din Brâna Mare a Caraimanului.
Totodată, au fost înregistrate şi două cazuri de suicid pe munte, în zonele Sinaia şi Buşteni, arată bilanţul salvamontiştilor.
Pentru o îmbunătăţi eficienţa intervenţiilor, SPJ Salvamont Prahova, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Prahova, a achiziţionat, în 2022, o serie de mijloace auto necesare misiunilor de salvare montană: UTV, platformă transport UTV, remorcă cu targa pentru transportul accidentaţilor.
‘În 2023, cu sprijinul Consiliului Judeţean Prahova, ne propunem şi sperăm să realizăm îmbunătăţirea dotării cu echipamentele necesare, prin achiziţionarea unei drone de căutare cu termoviziune, a unui sistem de troliu cu trepied pentru salvarea din abrupt şi a unui monitor de funcţii vitale’, a precizat şeful SPJ Salvamont Prahova, Daniel Banu.