Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, deputatul UDMR Biró Rozália, a declarat, marţi, că anul 2022 a fost unul greu şi dificil, cu multe provocări ce au fost puse însă pe plan secundar de războiul din Ucraina.
‘Acest război a schimbat practic priorităţile în dialogul interparlamentar şi ne-a împins în situaţia de a pune ca prim punct în ordinea de zi a fiecărei discuţii acele aspecte negative ce apar în orice relaţie din cauza acestui război. Pe de altă parte, am conştientizat, având o tensiune atât de mare în vecinătatea noastră, cât de mare este nevoia ca Uniunea Europeană să aibă un glas unic şi puternic în această situaţie – aspect prioritar în dialogurile mele cu reprezentanţii diferitelor ţări. Am căutat acele mijloace parlamentare ce pot fi folosite pentru a reduce tensiunea şi pentru a lucra la deschiderea căilor necesare pentru a restabili pacea’, a spus, într-o conferinţă de presă, Biró Rozália.
Având în vedere situaţia geo-politică din regiune, în anul 2022 obiectivul principal al comisiei, pe parte nelegislativă, a fost realizarea unui dialog permanent cu alte parlamente, respectiv dialog bilateral cu ambasadorii ţărilor terţe din România.
Deputatul a adăugat că, în calitate de preşedinte al Comisiei de politică externă, a primit vizita a 15 ambasadori, cu care a discutat în baza parteneriatului bilateral existent cu ţara respectivă posibilităţile de colaborare în dimensiune parlamentară şi priorităţile comune.
Totodată, Comisia a analizat, avizat şi raportat 47 de proiecte de legi, propuneri legislative, precum şi comunicări ale Comisiei Europene şi Parlamentului European .Au fost audiate persoanele propuse pentru funcţiile de ambasadori ai României, fiind 14 ambasadori desemnaţi.
Ea a primit, în anul trecut, 11 delegaţii parlamentare din diverse ţări terţe şi a participat, împreună cu membri ai comisiei, la 21 de conferinţe online şi 34 de conferinţe fizic, din care 14 în străinătate, din domeniile politică externă, securitate, reducerea traficului de persoane, egalitate de şanse, punerea în practică a Convenţiei de la Istanbul, Conferinţa pentru viitorul Europei şamd.
În cadrul Comisiei de politică externă continuă să funcţioneze două structuri subordonate: Grupul multisectorial pentru monitorizarea implementării Convenţiei de la Istanbul – unde Biro Rozalia a organizat sau participat diverse întâlniri cu ANES, Avocatul Poporului, sectorul civil, precum şi Subcomisia de dezvoltare durabilă – unde au fost organizate în Parlament două conferinţe ‘pentru a armoniza activităţile şi a conştientiza importanţa obiectivelor de dezvoltare durabilă, şi necesitatea ca fiecare parlamentar să-şi asume rolul de catalizator în societate al acestor schimbări necesare’.
Ca obiective pentru anul 2023, Biro Rozalia consideră că este ‘de importanţă maximă’ continuarea dialogului pentru detensionarea conflictului ruso-ucrainean, precum şi întărirea cooperării regionale, în cadrul Iniţiativei Central-Europene, în Strategia Dunării şi de a conlucra mai strâns cu colegii din comisiile de politică externă din parlamentele ţărilor UE, în PESC şi PSAC.