Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Biro Rozalia, a declarat vineri, la Oradea, că, la recenta conferinţă Europa Carpaţilor a susţinut necesitatea de a continua tratativele cu Rusia prin dialog paşnic, deoarece ‘folosirea armelor nu duce la pace.’
Deputata UDMR a participat, în perioada 13 -14 mai, online, la cea de a 23-a Conferinţă a ţărilor traversate de Munţii Carpaţi, numită Europa Carpaţilor, organizată în Polonia, ţară care a şi iniţiat, în urmă cu 23 de ani aceste întâlniri.
‘Ideea are la bază următorul adevăr de necontestat, acela că ţările din Europa Centrală şi de Est, poate datorită istoriei relativ asemănătoare, poate datorită şi tuturor proceselor geopolitice din ultimii o sută de ani, constatăm că au valori similare, tradiţii care se păstrează destul de clar, limbă maternă la care ţinem într-adevăr şi o comunitate de cetăţeni foarte prietenoşi. În plus, avem o valoare inestimabilă, Munţii Carpaţi, care pe lângă averea geografică, aduce şi comunităţile montane şi cele subcarpatice, care prin diversitatea lor sporesc bogăţia acestor regiuni’, a declarat, în conferinţă de presă, Biro Rozalia.
Scopul principal al acestor reuniuni anuale este de a promova brand-ul ţărilor care au Munţii Carpaţi: Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, România şi Serbia. În formatul acesta regional de cooperare, care nu este definit oficial, în prezent lucrează asumându-şi un parteneriat total doar Polonia, Slovacia, Ungaria şi Ucraina. În cazul României se menţionează anumite semne de întrebare privind necesitatea acestei cooperări, având în vedere şi alte structuri din care ţara noastră face parte: Convenţia Carpatică, Strategia UE pentru regiunea Dunării, Iniţiativa celor Trei Mări.
În opinia deputatei Biro Rozalia, orice format de cooperare este însă binevenit, prin dialogul constructiv şi prin sprijinul acordat între ţările europene.
În cadrul conferinţei s-au discutat patru teme mari: diversitatea în Europa Carpaţilor, privind importanţa patrimoniului cultural şi nevoia de a-l face cunoscut şi respectat, infrastructura din acestor ţări – de la Via Carpatia, la Via Culturalia şi linia ferată care să străbată de-a lungul Munţii Carpaţi, dar şi o infrastructură ‘soft’ pentru relaţii sociale şi academice. A treia temă a fost Asociaţia cluburilor pentru Europa Carpaţilor, care se dezvoltă în unele ţări, pentru a se focusa pe iniţiativele venite din partea societăţii civile.
A patra temă s-a referit la războiul din Ucraina şi consecinţele acestuia, context în care Biro Rozalia a luat cuvântul pentru a sublinia câteva idei, printre care aceea potrivit căreia ‘a fabrica arme şi a folosi arme niciodată nu conduce la pace’.
‘Am spus că armata rusă nu este, din punct de vedere tehnic, nicidecum la nivelul de care ne-am temut. Trebuie să constatăm că nu este, după NATO sau Statele Unite, a doua forţă armată a lumii. Nu este. (…) Este necesar de a găsi orice modalitate de dialog paşnic, de a duce tratative cu Rusia, aşa cum vedem încercările venite din partea Franţei, Germaniei, la care, din punctul meu de vedere, şi noi trebuie să ne asociem cu posibilităţile noastre. Pentru că, până la urmă, pace se va face doar prin dialog’, a subliniat Biro Rozalia.
Ea a mai evidenţiat curajul şi strategia militară a ucrainenilor care sunt de apreciat, motiv pentru care consideră că ar trebui să li se mulţumească.
‘Într-un fel, ei apără întreaga Europă ducând această luptă. Dar va trebui să facem tot ce ţine de noi să ajungem la oprirea acestui război,’ a conchis deputatul UDMR.