Acasă55Biro Rozalia: Este normal să se aloce fonduri europene pentru cooperarea ţărilor...

Biro Rozalia: Este normal să se aloce fonduri europene pentru cooperarea ţărilor ce acoperă Munţii Carpaţi

Deputatul UDMR Biro Rozalia a declarat joi că este logic şi normal să se aloce fonduri europene pentru cooperarea montană a ţărilor ce au în patrimoniul natural Munţii Carpaţi.

Această idee a fost susţinută de Biro Rozalia, ca reprezentant al Parlamentului României, la cea de-a 32-a ediţie a Conferinţei ‘Europa Carpaţilor’, organizată de către Polonia (Krasiczyn), în perioada 5-6 februarie.

Potrivit deputatei, conferinţa, cu participanţi din ţările din centrul şi estul Europei, a cuprins, pe de o parte, un dialog între reprezentanţii parlamentelor naţionale, pe de altă parte, dialoguri între executivele ţărilor participante.

În cadrul acestui forum, desfăşurat fizic şi online, s-a discutat despre importanţa elaborării unei strategii comune a ţărilor care au ca şi bogăţie naturală Munţii Carpaţi.

Practic, a subliniat Biro, iniţiativa a fost susţinută de la bun început de patru ţări: Polonia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria, însă este privită cu oarecare rezerve de către alte ţări invitate precum Serbia, Cehia, România, Moldova şi Austria, ţări care acoperă o parte importanţă a Munţilor Carpaţi.

‘Poziţia României este una deschisă, dar totuşi cu rezerve. Deschisă pentru că orice dialog este binevenit, ca şi orice format de colaborare regională, dar cu rezerve deoarece mai există alte colaborări regionale care ar însemna o suprapunere. Este vorba despre Strategia UE privind regiunea Dunării (care are şi o dimensiune de cooperare montană, cu excepţia Poloniei), cooperarea regională a Convenţiei Carpatice şi Iniţiativa celor Trei Mări’, a declarat, în conferinţă de presă, deputata.

În cadrul conferinţei, în care au existat numeroase argumente pozitive, Biro a subliniat necesitatea ca ţările din centrul şi estul Europei să aibă o prezenţă mai accentuată în ce priveşte spaţiul Uniunii Europene, afirmând că orice colaborare regională sau microregională este binevenită.

‘Pentru eliminarea eventualelor suprapuneri trebuie să analizăm şi să ne focusăm pe problematici ce pot fi abordate în acest format de cooperare şi nu sunt abordate în celelalte formate menţionate. M-aş referi în primul rând la posibilitatea utilizării de fonduri alocate regiunilor prin diverse programe de finanţare ale UE. În cele trei cooperări menţionate mai sus ştim că au anumite fonduri alocate, dar avem şi exemplul foarte bun dat de cooperarea ţărilor care au Alpii şi vedem cât de importante sunt sursele de finanţare ce pot fi atrase pentru această cooperare montană. Considerăm că Munţii Carpaţi constituie o valoare inestimabilă pentru Uniunea Europeană şi pentru Europa, deci, este logic şi normal să se aloce fonduri şi pentru această cooperare montană’, a afirmat Biro Rozalia.

În consecinţă, aceasta a menţionat necesitatea continuării dialogului pe diferite domenii de colaborare posibile, în primul rând turismul, apoi evaluarea, valorificarea, prezentarea şi marketingul patrimoniului naţional de care dispun ţările din acest format de cooperare.

Reprezentanta României a mai propus ca întreaga activitate de colaborare regională să se bazeze pe respect reciproc, pe o întărire a punctelor comune de interes şi pe o reprezentare a acestei regiuni împreună, la nivelul structurilor decizionale ale Uniunii Europene.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks